Klaus Iohannis: Prețurile la energie au crescut în urma războiului din Ucraina. Atâta timp cât războiul continuă, vor exista efecte economice

Președintele Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro 1

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înaintea reuniunii informale a Consiliului European, că prețurile la energie au crescut și în urma războiului din Ucraina și că, atâta vreme cât războiul continuă, vor mai exista efecte economice. El a precizat că Guvernul a pregătit măsuri pentru facturile la energie începând cu 1 aprilie și că vor exista și măsuri la nivel european pentru a ține prețurile la un nivel acceptabil.

„Prețurile la energie au crescut în urma pregătirilor pntru război și în urma războiului din Ucraina. Este evident că, atâta vreme cât războiul continuă, efecte economice vor exista și vor apărea”, a declarat președintele.

El a transmis că discută în paralel măsuri pentru a ține prețurile ca energia să fie plătibilă pentru consumatori, în special pentru consumatorul vulnerabil.

„Este vorba și de măsuri pe plan național, ele sunt deja pregătite pentru perioada de după 1 aprilie, dar vom discuta și măsuri europene pentru a ține prețurile la energie la un nivel cât de cât acceptabil”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că „trebuie să fim conștienți că acest război are efecte și asupra economiilor și asupra prețurilor”. „Vrem să păstrăm această influență la un nivel rezonabil și în paralel să dezvoltăm o independență mai pronunțată a economiei europene”, a menționat el.

Întrebat dacă are panica un motiv rațional și cum își explică că apar subiecte care induc panica, Klaus Iohannis a declarat că o parte semnificativă a acestui război se poartă în zona știrilor și a informațiilor false.

„Guvernul a pornit verificări astăzi la prima oră pentru a vedea cum s-a ajuns la situația de ieri care de fapt a pornit de la o singură stație de benzină, însă se pare că informația a fost amplificată artificial și aproape a dus la un val de panică. Este periculos dacă se dezvoltă dintr-un fake news o astfel de panică. Trebuie să fim foarte atenți cu informațiile pe care le primim. Jurnaliștii serioși trebuie să aibă foarte mare grijă ce informații duc mai departe. Atâta vreme cât războiul continuă, putem să ne așteptăm la orice încercare de a influența economiile europene prin fake news. Trebuie să fim foarte precauți. Statul este prregătit pentur a interveni în astfel de campanii”, a mai spus președintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *