“Sectorul merge din ce în ce mai rău”, constată o tânără care a avut diverse job-uri temporare în zona HoReCa. Privim domeniul ospitalității din interior, prin experiențe de la un târg local, dar și din perspectiva unui barista cu două luni de muncă, pentru a ne face o idee despre cum merge domeniul și cum e să lucrezi, temporar, în ospitalitate, în contextul în care organizațiile reprezentative din HoReCa au avertizat asupra efectelor negative ale unei posibile creșteri a TVA-ului.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Facem de toate, ca la orice firmă românească”
Pe Claudia Soba am întâlnit-o la un stand cu produse de cofetărie, instalat la Zilele Aradului, un eveniment local festiv organizat pe final de august. Ea lucrează din 2008 la un laborator de cofetărie, R-Casa Petra, afacerea de familie a soțului. Spune că vine la târguri de Crăciun, târguri de Paște, la Zilele Aradului.
Vinde nuga, la 10 lei bucata, dar și amandine, batone de cocolată cu sau fără zahăr și alte deserturi.
„În unele zile mergem și ducem marfă în alte orașe, în alte zile suntem la producție, în alte zile luăm materie primă, în alte zile sunt aici, la târg. Facem de toate, ca la orice firmă românească”, expune Claudia.
Ea remarcă că „firma e în general profitabilă, doar că din 2020 e un pic mai rău, iar de anul ăsta chiar mult mai rău”.
Și nu e singura care constată un astfel de trend negativ.
Ocazional barman/ospătar, cu planuri în marketing: „Sectorul merge din ce în ce mai rău”
Tot la Zilele Aradului, Giulia Iluna își ajută o prietenă „de pe un post de barman/ospătar, fiind angajată pe contract”. Nu e prima dată când își ajută prietenii la târguri comerciale, am mai întâlnit-o în urmă cu aproximativ jumătate de an, la un târg de iarnă din Timișoara.
Cum arată o zi de muncă? „În primul rând, prepararea, adică trebuie să prepari limonada, trebuie să pregătești tot. Apoi e un flux continuu, ca într-un joc video, în care vin oamenii și trebuie să îi servești în funcție de preferințe”, prezintă ea.
Întrebată despre profit și dacă sunt clienți, Giulia răspunde că „depinde de zi, de ce vinzi. Acum am prins weekend și a mers destul de bine”. „Târgul de vară merge cel mai prost, sincer. Cel de iarnă merge cel mai bine”, mai observă ea.
Giulia spune că ar continua să lucreze în HoReCa, însă nu pe partea de ospătar/barman, ci mai degrabă în administrare, marketing, graphic design, având în vedere că a și terminat o facultate în acest domeniu.
Din observațiile sale, sectorul merge din ce în ce mai rău ,,pentru că oamenii nu mai au bani, sincer”.
„Oamenilor le e mult mai greu să iasă și să cumpere ceva când văd un arhipreț”, e de părere Giulia.
„Era un program flexibil, cu care puteam să jonglez între facultate și locul de muncă”
Tudor, de curând barista la o cafenea de la intrarea într-un mall din Cluj, spune că a căutat un loc în care să-și petreacă timpul liber, dar și să câștige bani pentru mâncare și alte cheltuieli, pe lângă banii primiți de la părinți. „M-am angajat și pentru că era un program flexibil, cu care puteam să jonglez între facultate și locul de muncă”, adaugă el.
El precizează că avea un venit net de 2040 lei pe lună, muncind câte 6 ore zilnic, iar în weekend era plătit în plus.
„Clienții veneau destul de regulat, mai ales după orele amiezii. Am mai prins și ture de dimineață, în care veneau mai ales studenți și elevi”, observă tânărul.
După două luni, spune că a renunțat, motivând că și-a dorit să se angajeze ca profesor.
Apel pentru menținerea cotei de TVA la 11%
FPIOR, HORA şi FIHR, organizaţiile reprezentative din industria ospitalităţii, au transmis Administraţiei Prezidenţiale şi Guvernului o scrisoare deschisă prin care solicită menținerea cotei reduse de TVA la 11%.
„Paradoxal, această măsură ar duce la scăderea veniturilor la bugetul de stat prin diminuarea numărului de contribuabili, accentuarea evaziunii fiscale și prăbușirea consumului”, au avertizat organizațiile.
Acestea au semnalat că traficul în restaurante şi hoteluri s-a redus deja cu 40-50%, iar numărul de insolvenţe în HoReCa a crescut cu 9% în 2024, tendinţă păstrată şi în prima jumătate a anului 2025.

Sursa foto: Pixabay