Lanțul Alimentar: Strugurii de masă și pentru vin, caisele, piersicile, căpșunele și cireșele, cele mai multe probe contaminate fructe

piata, legume, fructe, alimente, hrana, mancare sursa foto: Pexels.com

Din totalul de 3.278 probe de legume, fructe și cereale analizate anul trecut în România pentru detectarea reziduurilor de pesticide, 828 au fost probe de fructe, din producția autohtonă, scrie Lanțul Alimentar.

Probele au fost prelevate din toate județele țării. Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale ( LCRPPPV ) a analizat un total de 596 de probe de fructe, din care 384 probe au fost analizate în cadrul Programului național de monitorizare a reziduurilor de pesticide, finanțat din fonduri publice, și 212 probe au fost analizate la cererea fermierilor, care au achitat costurile de analiză.

Din cele 384 probe de fructe din producția internă analizate în cadrul controlului oficial, 205 probe (53,4%) au avut reziduuri de pesticide. Din acestea, 2 probe (una de mere și una de pere) au conținut reziduuri peste limita maximă admisă (LMA): exces de diflubenzuron, respectiv urme puternice de fenhexamid.

Cele mai numeroase probe cu reziduuri de pesticide, dar sub nivelul maxim admis (acestea pot fi comercializate), au fost cele de struguri pentru vin (45 din 55, procent 82%), caise (19 din 24, procent 79%) struguri de masă (28 din 36, procent 78%), piersici (7 din 10, procent 70%), cireșe (17 din 27, procent 63%).

Pesticidele detectate frecvent în fructele analizate la București au fost: cipronidil, boscalid, fludioxonil, pirimetanil, carbendazim (ca metabolit al tiofanatului – metil), tebuconazol, fluopiram, fluopicolide. Ponderea cea mai mare au avut-o pesticidele din categoria fungicidelor. În 2022, procentul de probe cu reziduuri de pesticide în sectorul fructe a scăzut, față de 2021, de la 53,7% la 53,4%.

Raportul nu prezintă date despre numărul de probe de fructe cu reziduuri de pesticide analizate la cererea fermierilor, rezultatele fiind publicate per total: 187 (33,3%) probe cu reziduuri de pesticide din cele 561 probe de legume, fructe și cereale.

Citește integral pe Lanțul Alimentar.

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *