Licitația 5G va avea loc în trimestrul III 2022

tehnologia 5G Sursa foto Pixabay

Licitația pentru frecvenţele 5G este programată pentru trimestrul III din 2022, potrivit noului calendar publicat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Discuțiile despre lansarea licitației 5G în România au demarat încă din anul 2019. Undeva prin luna februarie 2019, la Iaşi, ministrul de atunci al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, a început sarabanda promisiunilor legate de lansarea licitaţiei pentru frecvenţele 5G. Oficialul a punctat, atunci, că „premisele şi condiţiile pentru adoptarea tehnologiilor 5G sunt pozitive”, adăugând că „lansarea licitaţiei în România pentru introducerea 5G va avea loc la sfârşitul anului 2019”.

Licitația a fost amânată ani la rândul, iar cel mai recent termen propus a fost trimestrul II 2021.

Luni, ANCOM a anunțat Planul de acțiuni pentru 2022 al instituției, unde arată că desfășurarea procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor vizate inclusiv de serviciile 5G va avea loc în trimestrul III 2022.

Licitația 5G a fost împărțită în două, o mini-licitație fiind organizată în acest an. Această situație a avut loc din cauză că România a întârziat transpunerea în legislația națională a Codului european al Comunicațiilor, o condiție esențială pentru organizarea procedurii de selecție.

La licitația din acest an, ANCOM a anunțat că procedura s-a încheiat, iar RCS&RDS și Invite Systems, cei doi operatori care au ofertat și câștigat noi frecvențe, vor plăti către bugetul de stat suma de 43,4 milioane euro.

Pentru licitația de anul viitor, Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM, estima în vara acestui an atragerea a peste 600-650 milioane euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *