Lira sterlină crește în timp ce noul ministru britanic încearcă să calmeze piețele

Jeremy Hunt

Lira sterlină a crescut, iar guvernul britanic s-a împrumutat mai ieftin luni dimineață, semn că investitorii salută vestea că noul ministru de finanțe de la Londra, Jeremy Hunt, va accelera măsurile fiscale și de cheltuieli, anunță BBC.

Lira sterlină a câștigat 1% față de dolar, tranzacționându-se în jurul valorii de 1,13 dolari în această  dimineață.

Și randamentul obligațiunilor guvernamentale britanice a scăzut.

Scăderea randamentelor sugerează că piețele financiare salută perspectiva unor modificări ale planurilor economice.

Vineri, premierul Liz Truss l-a demis pe Kwasi Kwarteng din funcția de ministru de finanțe, după un mandat de doar 38 de zile, și a declarat că mini-bugetul “a mers mai departe și mai repede decât se așteptau piețele”.

Minibugetul, adică măsurile fiscale anunțate de Kwarteng pe 23 septembrie, ar fi fost de vină  pentru  turbulențele de pe piețele financiare. În urma anunțurilor făcute de Kwarteng pe atunci, lira sterlină a scăzut la un minim record de 1,03 dolari, iar costul împrumuturilor guvernamentale a crescut brusc.

“Ministrul de finanțe va face o declarație mai târziu în cursul zilei de astăzi, anticipând măsurile din Planul fiscal pe termen mediu care vor sprijini sustenabilitatea fiscală”, a declarat un purtător de cuvânt al Trezoreriei.

Se așteaptă ca el să anunțe măsuri fiscale și de cheltuieli în valoare de multe miliarde de lire sterline din planul său de îndatorare. 

Banca Angliei a intervenit în ultimele săptămâni pentru a stabiliza piețele financiare în urma mini-bugetului, anunțând o schemă de urgență de cumpărare de obligațiuni.

Schimbarea politicilor economice ale guvernului și turbulențele de pe piață au determinat Goldman Sachs să își revizuiască în scădere previziunile privind creșterea economică a Marii Britanii. Banca de investiții și-a revizuit prognoza privind economia Regatului Unit în 2023 de la o scădere de 0,4% la o contracție de 1%.

Goldman a declarat că se așteaptă la o “recesiune mai semnificativă în Marea Britanie”, în parte din cauza “condițiilor financiare semnificativ mai stricte” și a creșterii planificate a ratei impozitului pe profit din aprilie anul viitor.

 

Sursa foto: jeremyhunt.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *