Măcel pe piețele de criptomonede. Bitcoin a picat cu 30%, miercuri

criptomonede

Bitcoin a trecut investitorii printr-un adevărat carusel de emoții, miercuri, prăbușindu-se cu 29%, pentru ca apoi să își revină și să reducă scăderea la jumătate. Și a atras și alte monede virtuale după ea, scrie Bloomberg.

Volatilitatea extremă a Bitcoin, activ deja cunoscut pentru fluctuațiile sale, a provocat un adevărat măcel pe platformele majore de schimb de monede virtuale. La un moment dat, valoarea de piață a Bitcoin a scăzut cu 500 miliarde de dolari față de maximul istoric înregistrat luna trecută. Tumultul a provocat un tweet de la Elon Musk.

Bitcoin a scăzut cu până la 29%, miercuri, ștergând o valoare de piață de peste 500 miliarde dolari, comparativ cu valoarea maximă de piață a monedei. Moneda virtuală a scăzut cu 15% la 36.700 de dolari începând cu ora 10:53 la New York. Ulterior, Bitcoin a scăzut aproape de valoarea de 30.000 de dolari, cu mai mult de 50% față de recordul de aproape 65.000 de dolari înregistrat în data 14 aprilie.  Scăderea a șters așadar toate câștigurile pe care moneda virtuală le-a avut în urma anunțului Tesla din 8 februarie că va folosi criptomoneda ca o formă de plată pentru vehiculele sale.

Ethereum, a doua cea mai mare monedă, s-a scufundat cu mai mult de 40%, în timp ce criptomoneda-glumă Dogecoin a pierdut 45%.

Aceste scăderi au stârnit panică pe unele dintre cele mai mari burse de criptomonede, de la Coinbase la Binance. Hashtagul #Cryptotrading era în tendințe pe Twitter, unde criticii și fanii discutau deopotrivă scăderile.

Volatilitatea pe piața cripto a izbucnit săptămâna trecută, când CEO-ul Tesla, Elon Musk, și-a retras planurile din februarie de a accepta Bitcoin pentru plata mașinilor vândute de compania sa. În weekend, moneda a scăzut suplimentar, când Musk a părut să sugereze că Tesla ar putea dori să-și vândă participațiile corporative. Însă trendul s-a inversat după ce șeful Tesla a scris pe Twitter că producătorul auto nu intenționează să facă acest lucru.

Banca Populară din China a transmis de asemenea, miercuri, că reiterează că monedele digitale nu pot fi utilizate ca formă de plată sigură la vânzare și a avertizat că aceste criptomonede „nu sunt monede adevărate”.

Bitcoin a intrat într-un adevărat raliu în ultimele luni, după anunțul Tesla din februarie, urcând până la maximul de 64.870 de dolari, în mare parte datorită acceptării de către compania lui Musk.

La acea vreme, acceptarea ca mijloc de plată de către Tesla a fost apreciată ca un moment important pentru moneda virtuală, mulți din lumea criptomonedelor văzând-o ca încă un pas în evoluția sa.

Ulterior, tot ce s-a acumulat a fost șters după ce Musk a creat panică printre investitori după ce a criticat pe Twitter faptul că Bitcoin folosește foarte multă energie.

„În mod realist, nu este prima dată când tweet-urile lui Elon Musk sunt eronate și, sincer, greșite. Piețele de criptomonede sunt extrem de conduse emoțional, iar participanții lor sunt predispuși să reacționeze excesiv la evenimentele pe care le percep ca fiind negative”, a declarat Ulrik Lykke, director executiv al fondului de hedging cripto ARK36.

Peste 7.000 de monede virtuale au picat

Valoarea a peste 7.000 de monede virtuale urmărite de CoinGecko a scăzut cu peste 600 de miliarde de dolari în ultima săptămână, la 1,9 trilioane de dolari.

La începutul lunii aprilie, valoarea criptomonedelor a trecut pentru prima oară pragul 2 trilioane de dolari, dublându-se în aproximativ două luni, pe baza optimismului și interesului investitorilor instituționali. Scădere actuală a șters peste 600 de miliarde de dolari din piață.

Mai mulți factori au cântărit, de la critica asupra impactului asupra mediului pe care îl are consumul de energie al Bitcoin de către Elon Musk, până la riscul unei restricții de reglementare.

sursa foto: Pexels

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *