Mai multe țări din Europa ar fi început să plătească Rusiei pentru gazul rusesc în ruble (Reuters)

Redacția apr. 28, 2022 3 comentarii
gaze

Mai multe țări din Europa ar fi început să plătească Rusiei pentru gazul rusesc în ruble, în timp ce clienții mari încă nu au făcut acest lucru, potrivit surselor Reuters.

„Câțiva comercianți, poate mai mult de cinci, au început să plătească pentru gazul rusesc în ruble”, a declarat o sursă pentru Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut țărilor pe care le numește „neprietenoase” să plătească pentru gazul rusesc în ruble sau robinetul va fi oprit.

Conform noului sistem de plată rusesc, cumpărătorii sunt obligați să depună euro sau dolari într-un cont la Gazprombank, care apoi vor fi transformați în ruble, să plaseze încasările într-un alt cont deținut de cumpărătorul străin și să transfere plata în moneda rusă către Gazprom.

Schema a fost concepută ca un răspuns la sancțiunile occidentale ample împotriva Rusiei, după începerea a ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială” în Ucraina.

Gazprom și Gazprombank nu au dorit să dea declarații.

Rusia a întrerupt miercuri livrările de gaz către Polonia și Bulgaria, după ce acestea au refuzat să plătească în ruble în conformitate cu noul aranjament stipulat de Putin.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Reactie realista a conducerilor respectivelor tari, care tin cont de necesitatile economice ale acestora, chiar cu unele riscuri politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *