Mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi așteaptă de 7 luni indemnizațiile majorate, anunțate de ministrul Familiei, Gabriela Firea/ Normele metodologice nu au fost actualizate în termenul legal de 60 de zile/ Ministerul Muncii dă vina și pe rotația guvernamentală

gemeni, tripleți, bebeluși, copii Sursa foto: dreamstime.com

Guvernul nu a adoptat nici până acum normele metodologice ale ordonanței care prevedea majorarea cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi. Aceasta a fost aprobată în ședința de guvern din 29 noiembrie 2022 și anunțată de ministrul Familiei, Gabriela Firea. Nu este clar nici termenul în care acest act normativ va fi aplicat.

„Am propus şi s-a aprobat majorarea cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi, cu sprijinul miniştrilor Muncii şi Finanţelor cărora le mulţumesc. Reparăm, astfel, o nedreptate care se face de ani de zile acestor părinţi. În şedinţa de astăzi a Guvernului, a fost adoptată această modificare legislativă care le va permite mamelor de gemeni, tripleţi sau multipleţi să primească, începând cu al doilea bebeluş, 50% în plus la indemnizaţia de creştere a copilului. Aceeaşi măsură se va aplica şi pentru mamele cu sarcini suprapuse, adică în cazul acelor mame care nasc din nou în perioada concediului de îngrijire a copilului. Am propus modificarea OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor şi mă bucur că am primit sprijinul colegilor mei Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, care ne-a alocat bugetul necesar. Mulţumesc Elenei Tudor, preşedinta ANPDCA, şi colegilor din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie”, a scris la vremea respectivă pe Facebook, Gabriela Firea.

Aceasta a spus că mamele primesc, începând cu al doilea copil, doar contravaloarea indemnizaţiei minime, adică 1.314 lei.

„De acum, suma creşte pentru unele mame! În cazul doamnelor care au indemnizaţia de 2.628 lei, nu apare nici o modificare, ci doar la indemnizaţiile peste această sumă. De exemplu, mama unor tripleţi, care are valoarea indemnizaţiei de 3.000 de lei, va primi pentru fiecare copil, începând cu al doilea, încă 1.500 lei, astfel încât va încasa lunar 6.000 lei. Suma maximă prevăzută de lege pentru această indemnizaţie rămâne 8.500 lei. Astfel, mama unor gemeni, care are acum o indemnizaţie de 8.500 lei, va primi 4.250 lei în plus pentru al doilea copil, nu doar 1.314 lei cât încasa până acum. Astfel, suma totală încasată va ajunge la 12.750 lei. Statul va plăti în plus aproape 28 de milioane de lei în fiecare an, iar măsura va ajunge la familiile în care cresc acum aproape 4.700 de copii. Era, fără îndoială, nevoie urgentă de aceste corecţii. E o adevărată gură de oxigen pentru orice familie în care cresc doi sau mai mulţi bebeluşi în acelaşi timp şi unde toate cheltuielile sunt duble, triple etc. Mă bucur că acest model urmat şi de alte state europene, de exemplu Austria, se va aplica şi în România”, a mai scris Firea.

O cititoare Economedia ne-a sesizat, însă, recent că Ordonanța nu a fost pusă încă în aplicare la jumătate de an după adoptare: „Sunt foarte dezamăgită și revoltată că într-o țară se așteaptă jumătate de an și nu se poate pune în practică o lege. Sunt mamă de gemene. Legea care ar fi trebuit sa majoreze indemnizația pentru creșterea copilului a apărut în noiembrie, iar în 60 de zile ar trebui sa apară și Normele metodologice pentru aplicarea legii. Nici in momentul de față aceste norme nu au apărut, deci legea nu s-a putut aplica. Eu personal trebuie să mă întorc în septembrie la lucru, cu cât trece timpul pierd lunar 300 de lei.”

Ministrul Gabriela Firea a făcut anunțul public al acestor măsuri, însă de punerea lor în practică, adică de efectuarea plăților se ocupă Ministerul Muncii, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Așa că am solicitat lămuriri de la Ministerul Muncii, dat fiind că informațiile publice erau următoarele:

  • Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 164 din 29 noiembrie 2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, document publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1173 din 7 decembrie 2022. În documentul respectiv scrie : “ART. II În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Guvernul va actualiza în mod corespunzător, prin hotărâre, Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, cu modificările şi completările ulterioare.”
  • Pe site-ul ministerului Muncii au fost puse în dezbatere publică normele respective la data de 10 aprilie 2023, adică la peste 120 de zile de la publicarea Ordonaței în Monitorul Oficial.

Economedia a întrebat la Ministerul Muncii dacă între timp au fost adoptate normele respective și dacă au fost publicate în Monitorul Oficial, astfel încât plățile să fie făcute conform calculelor prezentate de ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Iar ministerul Muncii, ne-a precizat că procedura a fost reluată, din cauză că s-a schimbat Guvernul

„Proiectul de HG este publicat pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și a fost transmis pentru îndeplinirea procedurii de avizare externă. Însă, odată cu modificările recente din componența Guvernului, procesul de avizare a fost reluat. Potrivit regulilor de tehnică legislativă, hotărârile de Guvern intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial”, a transmis mnisterul.

Drept urmare, dacă normele metodologice sunt încă în circuitul de avizare la 7 luni după adoptarea Ordonanței de Urgență rezultă că nu au crescut încă sumele plătite mamelor de gemeni sau tripleți cu 50% așa cum prevedea Ordonanța, ci sumele sunt la fel ca înainte de noiembrie 2022, lucru confirmat și de precizările ministerului Muncii la solicitarea Economedia: „Prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 164/2022 intră în vigoare odată cu normele de aplicare. Fără acestea din urmă, prevederile introduse nu pot fi aplicate. În acest moment, sunt acordate aceleași drepturi ca și anul trecut, inclusiv obligativitatea unei singure luni acordată pe bază netransferabilă”, se mai arată în răspunsul ministerului Muncii.

Sursa foto: dreamstime.com

Comentarii

  1. Bună ziua sunt mama de gemeni și în luna septembrie urmează să intoduc actele pt indemnizație am avut un salariu de 2700 ce bani ar trebui să primesc

  2. Bună ziua! Și eu sunt mama de gemeni și confirm ca până în momentul de față (indemnizatia aferenta lunii august) nu s-a aplicat ordonanța, prin urmare indemnizatia primită include indemnizatia minima pentru al doilea copil. Probabil trebuie sa mai așteptăm câțiva ani…asa cum au făcut și cu dublarea alocațiilor pe care au aplicat-o după 1 an sau 2 (dacă îmi aduc bine aminte), dar nu și pentru copiii peste 2 ani, care nici acum nu primesc 300 lei alocație ( cât ar fi însemnat dublu). Dar asa știe statul nostru sa-si protejeze cetățenii, mai ales copiii.

  3. Si eu am gemeni si o alta nedreptate care consider ca se face este proprirea d in indemnizatie.este un venit pe numele parintilor dar este destinat cresterii copilului..drept ar fi pe aceasta perioada de 2 ani sa se sisteze proprirea pentru
    ca as cum spun si restul mamicilor nu este ieftin cu 1 dar cu 2…plus ca dupa ce ieși din spital cu ei iti dau o serie de analize fiind prematuri,care costa o căruță de bani…si asa spera sa crească natalitatea…cum sa ma gândesc eu sa fac un copil cand stiu ca am proprire(uneori ilegale) pe salariu?cu ce îl cresc?oare guvernanții noștri ar putea trai cu 1000 de lei pe luna?ma refer de persoana dacă impart indemnizatia la 5 cum suntem noi…chiar as vrea sa vad cum se descurca sa mai aibă și o rata la banca,sa facă naveta ,sa plătească facturi,mâncare și cele necesare copiilor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *