Managerii români se așteaptă la majorări de prețuri în construcții și comerț cu amănuntul

constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier sursa foto: Pixabay

Managerii români estimează creștere a activității în construcții și comerțul cu amănuntul, creștere moderată a numărului de salariați în construcții și servicii și majorări de prețuri în construcții și comerțul cu amănuntul, arată ancheta de conjunctură pentru perioada mai-iulie a Institutului Național de Statistică.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2024, managerii din industria prelucrătoare previzionează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +10%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1%. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%).

Potrivit estimărilor din luna mai 2024, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +26%). Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +28%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +15%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +18%).  Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +27%).

Conform estimărilor din luna mai 2024, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%). Se prevede creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +10%).

 

sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Pot sa tot creasca preturile ca nimeni nu cumpara. Au inceput sa apara si reducerile, de exemplu Napolact in sfarsit a redus pretul laptelui de 3.5% de la peste 8 lei la 6.75. Desigur, cand litrul de lapte de 3.5% e 5 lei, e frectie la picior de lemn ce a facut Napolact, dar e in directia buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *