Marcel Boloș, despre gradul de absorbție al fondurilor europene: Din 24 miliarde euro, doar jumătate au fost absorbiți

Redacția mai 14, 2022 0 comentarii
500 de euro, bani, bancnota, valuta, money, spalare de bani, infractiune, furt, evaziune fiscala

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că, din 24 miliarde de euro, bani prevăzuţi a fi absorbiţi de România din programe europene, doar jumătate au fost absorbiţi, etapa urmând să se încheie la 31 decembrie 2023, scrie News.ro.

Întrebat vineri seară, la Digi24, care este gradul de absorbţie al fondurilor europone, Marcel Boloş a declarat că doar jumătate din bani au fost cheltuiţi.

„Din păcate şi aici suntem într-o situaţie destul de critică, nu mă feresc să spun acest lucru, pentru că avem două bugete, pe politica de coeziune pe care trebuie să le gestionăm, avem o perioadă de programare, 2014 – 2020 care încă nu este încheiată. Ea se va încheia pe 31 decembrie 2023 şi din păcate cifrele vorbesc. 24 de  miliarde de euro este bugetul, absorbţia este de 12 miliarde de euro. Mai sunt 12 miliarde de euro, e o sumă imensă pentru  ceea ce înseamnă investiţiile României şi pe care de acum înainte va trebui să  găsim modalităţile prin care, măsurile prin care această sumă să nu o pierdem”, a răspuns Boloş

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este de părere căeste regretabil că ne aflăm în această situaţie.

„Este regretabil pentru că suntem în această situaţie. Noi aceşti bani ne aşteptăm să îi vedem în proiectele de autostrăzi, în proiectele de apă, canalizare, în proiectele de deşeuri, deci să avem baza de dezvoltare sănătoasă a ţării româneşti, iar noi ca alternative acum trebuie să găsim apeluri de proiecte, pe eficienţă energetică, pe granturi pe care le dăm pentru investiţii, eu nu spun că nu  sunt bune, dar dezvoltarea sănătoasă, pe termen lung, începe de la bază, nu prin aceste măsuri”, a declarat Boloş.

Ministrul a mai vorbit şi de alţi bani care aşteaptă să fie cheltuiţi de România.

„Pe de altă parte avem bugetul despre care nimeni nu vorbeşte şi pe care îl avem pentru o perioadă de proclamare 2021 – 2024. România are 30,4 miliarde euro pe care trebuie să îi gestioneze. În condiţiile în care în PNRR avem 14,2 miliarde  euro granturi. Cifrele vorbesc de la sine. Noi suntem în etapa în care am trimis acordul de parteneriat de o lună de zile” a declarat Marcel Boloş.

Sursa foto: Pixabay/ cosmix

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *