Marcel Boloş este de azi noul ministrul al Cercetării, Inovării şi Digitalizării. “Artizanul descentralizării fondurilor europene”, dar fără expertiză pe digitalizare

Redacția ian. 28, 2022 0 comentarii
Marcel Boloș

Marcel Boloş este, oficial, noul ministrul al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat azi decretul de numire în funcția de membru al Guvernului. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a avut loc tot azi. Boloș a avut susținerea filialelor PNL din Transilvania, fiind “omul potrivit la locul potrivit”, conform primarului de la Cluj-Napoca, Emil Boc. Cu toate acestea, noul ministru a recunoscut el însuși că nu deține expertiza tehnică necesară în zona de digitalizare.

Marcel Boloș, director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, care are specializare de economist și inginer, a fost propus de organizațiile PNL din Transilvania. El a fost ministru al Fondurilor Europene în guvernul Orban.

Primarul Emil Boc a explicat de ce l-a susținut pe Marcea Boloș pentru funcția de Ministru al Inovării, Cercetării și Digitalizării în defavoarea unor oameni din partid care au competențe și au deținut funcții la nivel central care îi recomanda. A primat faptul că noul ministru a fost „artizanul descentralizării fondurilor europene” și „artizanul PNRR-ului”, a spus Boc, la Ziua Live. Marcel Boloș a subliniat pentru Actual de Cluj că a acceptat propunerea de a prelua acest Minister „cu rezerve” pentru că nu deține expertiza tehnică necesară continuării proiectelor de digitalizare.

„Aici a fost o discuție cu toate filialele PNL din Transilvania, pe care domnul vicepreședinte Lucian Bode a avut-o cu toți președinții de organizații din Transilvania. Propunerea care a întrunit cele mai multe susțineri pentru această poziție a fost Marcel Boloș. Deci, este o propunere colectivă a organizațiilor din Transilvania. Sunt convins că el se va ridica la nivelul așteptărilor pentru că deja a demonstrat acest lucru. Ministerul Digitalizării este un minister integrator în primul rând. Acolo ai nevoie de un om cu viziune care să cunoască posibilitatea accesării și introducerii a fondurilor europene. Cred că este omul potrivit la locul potrivit. Nu are nevoie de validare suplimentară, deoarece s-a validat în asemenea poziții publice prin ceea ce a făcut până la momentul de față”, a spus primarul Emil Boc la Ziua Live, conform Actual de Cluj.

Primarul Clujului a mai spus despre noul ministru că a fost „artizanul descentralizării fondurilor europene” și „artizanul PNRR-ului”.

Marcel Boloş a fost ministrul Fondurilor Europene în guvernul Ludovic Orban. Din decembrie 2021 e în funcţia de consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, urmând a se ocupa de implementarea PNRR. De asemenea, este șeful Agenției Regionale de Dezvoltare Nord-Vest.

Marcel Boloș a acceptat invitația „liberalilor” de a fi nominalizat pentru poziția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, însă, această propunere nu a venit din partea președintelui PNL, Florin Cîțu, ci de la niște lideri „liberali ardeleni”, mai precis de la primarul Clujului Emil Boc, cel care a insistat cel mai puternic în această direcție. Câțu spusese, de altfel, că „Marcel Boloș nu e nici cercetător nici nu are experiență în digitalizare”.

Însuși Marcel Boloș a subliniat pentru Actual de Cluj că a acceptat propunerea de a prelua acest Minister „cu rezerve” pentru că nu deține expertiza tehnică necesară continuării proiectelor de digitalizare. Boloș a spus că mizează pe expertiza tehnică a secretarului de stat din Minister. „Dacă nu voi avea rezultate, mă voi retrage din funcție”, a spus Boloș.

Amintim că, în urma anchetei publicației libertatea.ro, care a scos la iveală că liberalul Florin Roman și-a cosmetizat CV-ul, mințind în privința studiilor absolvite, inclusiv în privința redactării unei cărți de specialitate, acesta și-a anunțat, la finalul anului trecut, demisia din funcția de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Inițial, pe lista liberalilor de la centru, pentru această poziție de ministru s-a aflat și deputatul liberal Sabin Sărmaș, fost șef al Autorității pentru Digitalizarea României, dar și Raluca Turcan (fost ministru al Muncii) și Robert Sighiartău (secretarul general al PNL).

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *