Marcel Ciolacu pune ANRE să se ocupe de facturile compensate la energie pentru familiile cu trei copii la şcoală. Furnizorii s-au plâns că nu au acces la asemenea date

Marcel Ciolacu

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, crede că măsura compensării facturilor la energie pentru familiile cu trei copii la școală este una bună, dar de aplicarea ei ar trebuie să ocupe  Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). 

„Cred că este o propunere foarte corectă, dar nu trebuie, acest lucru, să-l pună în aplicare furnizorii. Pentru legislaţia secundară avem ANRE. Este cazul să-şi facă treaba! Dacă nu-şi fac treaba, e cazul să plece acasă”, a afirmat Marcel Ciolacu într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă la Bistriţa, scrie News.ro. 

De asemenea, întrebat despre reclamaţiile făcute de unii furnizori de energie cu privire la faptul că nu pot emite facturi pentru că nu au bază de calcul, Marcel Ciolacu a răspuns: „Dacă doriţi, vă pun la dispoziţie numărul domnului ministru al Energiei, care vă poate lămuri fiindcă totuşi politica în energie o face ministrul Energiei”.

Zilele trecute, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Dana Dărăban, a spus că preţul plafonat la energie pentru familiile cu cel puţin trei copii, nu ar putea fi aplicat pentru că furnizorii nu deţin aceste date.

Și Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a atras atenția că nu se știe cum se aplică plafonarea de preț dacă familia are mai multe proprietăți sau dacă cei mici stau cu bunicii, cum se va face legătura între adresa pentru care este emisă factura și numărul de copii, cine va verifica dacă sunt sau la nu copiii la școală, și tot așa.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a precizat că, pe lângă amendamentele deja anunţate la cea mai recentă Ordonanţă privind compensările din domeniul energiei – care vizează companiile de transport în comun care au mijloace de transport electrice, companiile de utilităţi publice, raportarea la consumul curent şi nu cel de anul trecut în cazul estimării consumului, facilităţi pentru deţinătorii de dispozitive medicale la domiciliu – „mai sunt una sau două modificări” care vor fi discutate în coaliţie.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avansat ideea acordării unor vouchere pentru compensarea facturilor la electricitate pentru persoanele care sunt bolnave şi care au acasă dispozitive medicale ce consumă cantităţi semnificative de energie, dar şi pentru persoanele cu mai mulţi copii.

Virgil Popescu a vorbit, miercuri seară, la Digi 24, despre un ”ajutor ţintit” acordat persoanelor care folosesc acasă dispozitive medicale consumatoare de energie electrică, ajutor ce poate fi acordat prin intermediul unor vouchere.

Ministrul a spus că tot prin vouchere pot fi acordate ajutoare pentru plata facturilor la energie şi persoanelor cu mai mulţi copii. 

”Soluţia de declaraţie (pe proprie răspundere – n.r.) poate fi o soluţie, dar ea poate să nască abuzuri, poate la un moment dat să nască alte probleme şi alte complicaţii când lucrurile simple se pot rezolva direct, ţintit, către acele familii care se stabileşte prin lege că au nevoie”, a susţinut Popescu.

 

Sursă foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *