Marii retaileri alimentari se confruntă cu o criză de personal. Magazinele găsesc cu greu lucrători comerciali sau casieri

Redacția iul. 8, 2021 0 comentarii
supermarket magazin muncitor

Deficitul de personal pentru marile rețele din comerțul alimentar modern, experimentat înainte de pandemie, se repetă astăzi. Acest fenomen este mai accentuat pentru recrutarea de angajați care vizează activități din categorii precum: lucrători comerciali, casieri, pickeri sau lucrători polivalenți, afirmă ESSA Group, jucător din piaţa serviciilor de trade marketing şi vânzări.

„Ponderea cea mai mare de angajați, pentru anul 2021, se întâlnește la categoria «picking». Avem solicitări de peste 300 persoane, pentru o singură comandă, durata de delegare fiind de cel puțin șase luni, la nivel național. În trimestrul al doilea al acestui an, s-a resimțit lipsa de personal disponibil. Piața a revenit practic la comportamentul de dinainte de criză, la momentul în care angajatorii erau cei intervievați și nu candidații. Numărul mic de aplicanți și cel mare de job-uri disponibile face ca flexibilitatea angajatorilor să fie una foarte mare”, declară Eugen Saulea, fondatorul ESSA Group.

„În ceea ce privește plățile pentru angajatul ideal, există câteva limitări ce derivă din condițiile generale de muncă din unitatea în care acesta este delegat. Astfel, o salarizare excesivă va conduce la demotivarea personalului deja existent, în timp ce o salarizare sub nivelul practicat în unitate va conduce la pierderea respectivului angajat. Cea mai eficientă soluție rămâne cea cu plata în funcție de performanță”, continuă Eugen Saulea.

Deficitul de personal pentru pozițiile punctate – lucrători comerciali, casieri, pickeri – este explicat și prin faptul că retailerii alimentari au înregistrat o lipsă de candidați pentru pozițiile superior plătite și poziționate în zona calificată. Iar motivul este simplu: această lipsă a permis accesarea pozițiilor respective și de către cei cu pregătire inferioară, ceea ce a condus la descoperirea sectoarelor din structurile de execuție. Potrivit ESSA, acest fenoment este unul de actualitate, în sensul că personalul slab pregătit sau insuficient pregătit accesează pozițiile de middle management, efectul fiind transformarea job-urilor de execuție în unele tranzitorii.

„Suntem în situația în care semestrul al doilea al acestui an a început cu un deficit de peste 400 de persoane în organigrama unui mare retailer. Perspectiva de a acoperi un astfel de deficit, într-un termen relativ scurt, este posibilă doar cu investiții salariale mari, care să depășească ofertele curente ale competitorilor. Vedem o creștere de 20% a cererii pentru suport, recrutare și selecție în trimestrul al treilea și o creștere cu până la 40% în trimestrul al patrulea”, mai spune Eugen Saulea.

La nivelul general al pieței, de la începutul acestui an, cele mai multe comenzi din zona de retail au venit pentru pozițiile de picker. Comerțul online reprezintă o nișă pe care o vizează toți marii retaileri pentru o dezvoltare accelerată pe termen scurt și mediu. Anul 2021 aduce o constantă în ceea ce privește comenzile online, variațiile de volume fiind nesemnificative de la o lună la altă. Chiar dacă măsurile de relaxare au făcut posibilă deplasarea în locațiile de proximitate, pentru aprovizionarea zilnică, sistemul de comenzi online a rămas unul cu o pondere majoritară pentru aprovizionarea unei familii.

Sursa foto: Unsplash / Bernard Hermant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *