Microsoft va investi 1,5 miliarde de dolari în firma de inteligență artificială G42 din Emiratele Arabe Unite pentru o participație minoritară

Microsoft sursa foto: Pixabay.com

Microsoft investește 1,5 miliarde de dolari în firma de inteligență artificială G42, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, oferindu-i gigantului american o participație minoritară și un loc în consiliul de administrație, permițând celor două să aprofundeze legăturile pe fondul bătăliei globale pentru dominația tehnologiei, scrie Reuters.

Ca parte a tranzacției, despre care cele două companii au declarat că a fost susținută de asigurările oferite guvernelor SUA și Emiratelor Arabe Unite în ceea ce privește securitatea, G42 va utiliza serviciile cloud ale Microsoft pentru a-și rula aplicațiile de inteligență artificială.

Parteneriatul vine pe fondul eforturilor Washingtonului de a împiedica progresele tehnologice ale Beijingului, Statele Unite adăugând patru companii chineze pe o listă neagră a exporturilor pentru că au încercat să achiziționeze cipuri de inteligență artificială pentru armata chineză. Statele Unite au fost, de asemenea, îngrijorate de aprofundarea legăturilor dintre China și statele din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite.

Pe fondul preocupărilor SUA cu privire la relația sa cu întreprinderile chineze, G42 și-a dezinvestit investițiile în China și a început sarcina îndelungată de retragere a hardware-ului chinezesc, acceptând constrângerile impuse de Statele Unite de a lucra cu companii americane, după cum a declarat în februarie.

Microsoft și G42, în declarații separate de marți, au descris asigurările lor către guvernele SUA și EAU ca fiind un prim acord de acest tip pentru a asigura dezvoltarea și implementarea sigură, de încredere și responsabilă a inteligenței artificiale. Microsoft a declarat că este obligatoriu. Mărimea participației pe care o preia Microsoft nu a fost dezvăluită.

Fondul suveran de investiții din Abu Dhabi, Mubadala, și firma americană de private equity Silver Lake dețin participații în G42, al cărei președinte, șeicul Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, este consilierul pentru securitate națională al EAU și fratele președintelui.

Președintele Microsoft, Brad Smith, care va ocupa un loc în consiliul de administrație al G42, a declarat: “Vom combina o tehnologie de clasă mondială cu standarde de vârf la nivel mondial pentru o inteligență artificială sigură, de încredere și responsabilă, în strânsă coordonare cu guvernele Emiratelor Arabe Unite și al Statelor Unite.”

The New York Times a declarat că acordul plasează o serie de protecții asupra produselor de inteligență artificială partajate cu G42, inclusiv un acord pentru a elimina echipamentele chinezești din operațiunile firmei din Emirate. G42 va înceta să mai folosească echipamente de telecomunicații Huawei, de care SUA se tem că ar putea oferi o portiță de acces pentru agențiile de informații chineze, a precizat ziarul.

G42 și Microsoft au declarat că vor aduce împreună inteligență artificială avansată și infrastructură digitală în țări din Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Africa.

Cele două companii au colaborat de mai multe ori în ultimul an, iar G42 a declarat că va utiliza centrele de date Azure ale Microsoft ca parte a infrastructurii sale de inteligență artificială pentru a stimula adoptarea regională. Directorul executiv al G42, Peng Xiao, a lucrat anterior pentru compania deținută de firma de securitate cibernetică DarkMatter din Emiratele Arabe Unite, care a angajat foști spioni și a fost contractată de agenția de securitate cibernetică din Emiratele Arabe Unite.

“Investiția Microsoft în G42 marchează un moment crucial în călătoria de creștere și inovare a companiei noastre, semnificând o aliniere strategică de viziune și execuție între cele două organizații”, a declarat șeicul Tahnoon în comunicatul G42.

 

sursa foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *