Microsoft vrea să investească 10 miliarde de dolari în compania care deține aplicația de inteligență artificială ChatGPT 

Redacția ian. 10, 2023 0 comentarii
ChatGPT

Compania Microsoft se află în discuții pentru a investi 10 miliarde de dolari în OpenAI, proprietarul ChatGPT, ceea ce va urca valoarea firmei din San Francisco la 29 de miliarde de dolari, a relatat publicația Semafor, citând persoane familiarizate cu această chestiune, scrie Reuters.

Documentele tranzacției au fost trimise potențialilor investitori în ultimele săptămâni, cu scopul de a încheia runda până la sfârșitul anului 2022, potrivit raportului. Microsoft a refuzat să comenteze, în timp ce OpenAI nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii a Reuters.

Acest lucru urmează unor relatări din Wall Street Journal, care a afirmat că OpenAI se află în discuții pentru a vinde acțiunile existente la o evaluare de aproximativ 29 de miliarde de dolari, cu firme de investiții precum Thrive Capital și Founders Fund, cumpărând acțiuni de la acționarii existenți.

OpenAI, fondată de directorul general al Tesla, Elon Musk, și de investitorul Sam Altman, a pus la dispoziție chatbotul ChatGPT pentru testare publică gratuită pe 30 noiembrie. Un chatbot este o aplicație software concepută pentru a imita o conversație asemănătoare cu cea umană pe baza indicațiilor utilizatorului.

Potrivit publicației Semafor, Microsoft ar urma să primească 75% din profiturile OpenAI până când își va recupera investiția inițială, odată ce OpenAI își va da seama cum să facă bani cu ChatGPT și cu alte produse, cum ar fi instrumentul de creare de imagini Dall-E.

La atingerea acestui prag, Microsoft ar urma să dețină o participație de 49% din OpenAI, alți investitori urmând să preia alte 49%, iar societatea-mamă non-profit a OpenAI ar urma să primească 2%, se arată în raport, fără a se preciza care ar fi mizele până când Microsoft își va recupera banii.

Microsoft, care a investit 1 miliard de dolari în OpenAI în 2019, lucra pentru a lansa o versiune a motorului său de căutare Bing care să folosească inteligența artificială din spatele ChatGPT, a relatat săptămâna trecută The Information.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *