Mii de persoane au protestat în Germania pentru a cere solidaritate în domeniul energiei

Berlin protest 22 oct 2022 ver.di

Zeci de mii de protestatari din șase orașe germane s-au adunat sâmbătă pentru a cere o distribuire mai echitabilă a fondurilor guvernamentale pentru a combate scumpirea energiei, scrie Reuters.

Oamenii au face protestat și față de creșterea costurilor de trai și au cerut o tranziție mai rapidă de la combustibilii fosili.

Protestatarii au mărșăluit în Berlin, Düsseldorf, Hanovra, Stuttgart, Dresda și Frankfurt pe Main, purtând pancarte cu sloganuri despre orice, de la scăderea inflației la oprirea energiei nucleare și mai multe subvenții pentru prețul energiei pentru cei săraci.

Aproximativ 24.000 de persoane au participat, potrivit Greenpeace, unul dintre organizatori. Poliția a declarat că aproximativ 1.800 de protestatari s-au adunat la Berlin.

“Vrem să arătăm că avem nevoie urgentă de ajutor financiar pentru cetățeni, care să fie echilibrat din punct de vedere social. Guvernul face multe, dar distribuie fondurile cu o stropitoare. Persoanele cu venituri mai mici au nevoie de mai mult sprijin decât cei bogați”, a declarat Andrea Kocsis, vicepreședinte al ver.di, unul dintre sindicatele care organizează protestele.

Parlamentul Germaniei a aprobat vineri pachetul de ajutor de 200 de miliarde de euro al guvernului, care are ca scop protejarea companiilor și gospodăriilor de impactul creșterii prețurilor la energie.

Pachetul include o plată unică pentru a acoperi o factură lunară la gaz pentru gospodării și întreprinderi mici și mijlocii și un mecanism de limitare a prețurilor începând cu luna martie.

De asemenea, va finanța o plafonare a prețurilor la electricitate pentru gospodării și industrie, retroactiv din martie pentru prețurile spot și din decembrie pentru prețurile viitoare, cu finanțare suplimentară extrasă din profiturile companiilor de electricitate.

În septembrie, inflația germană a atins cel mai ridicat nivel din mai mult de un sfert de secol, ajungând la 10,9%, determinată de creșterea costurilor energiei.

“Mi s-ar părea mai bine dacă am distribui într-un mod mai corect. Sunt milionari care spun că vor să plătească mai multe taxe. Nu văd că se întâmplă nimic în acest sens”, a declarat Ulrich Franz, un protestatar din Berlin.

 

Sursa foto: Twitter/ver.di

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *