Ministerul Agriculturii anunță că infrastructura de irigații va funcționa în condiții optime și va continua să achite până la 50% din costurile cu energia

Redacția mart. 22, 2022 0 comentarii
Ssitem-de-irigatii-agricultura

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că infrastructura de îmbunătățiri funciare este pregătită pentru funcționare și poate asigura un nivel optim al apei pentru irigații. Potrivit datelor furnizate de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, la data de 22 martie 2022, suprafața potențial irigabilă este de 1.289.381 ha, fiind deservită de infrastructura de îmbunătățiri funciare funcționabilă, din care 3.009 km de canale.

Până la această dată au fost încheiate 768 de contracte pentru o suprafață de 681.397 ha.

„Pentru a le oferi fermierilor predictibilitatea de care au nevoie, continuăm să achităm până la 50% din costurile cu energia electrică folosită pentru irigații. De asemenea, lucrările de modernizare a infrastructurii de irigații continuă, ne-am propus ca suprafața viabilă pentru irigat să crească la două milioane de hectare”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Potrivit instituției, prin ANIF, MADR suportă din fonduri asigurate de la bugetul de stat costul apei și costul energiei electrice, în baza contractelor încheiate cu ANIF pentru asigurarea apei pentru irigații până la stațiile de punere sub presiune şi alte puncte de livrare, costul apei pentru irigații, în baza contractelor încheiate cu alți furnizori, costul energiei electrice necesare asigurării funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații, în cotă de până la 50%.

Având în vedere măsurile de sprijin aflate în derulare, MADR, prin structurile teritoriale, încurajează și sprijină toți fermierii să încheie contracte, având ca obiect livrarea apei pentru irigații, pentru a putea asigura astfel un nivel corespunzător de umiditate a solului, care să stimuleze creșterea productivității agricole.

Fermierii persoane fizice/juridice, organizații în OUAI/FOUAI sau asociațiile agricole pot beneficia de aceste măsuri fermierii.

Sursa Foto: blog.romstal.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.