Ministerul Energiei pregătește o schemă de jumătate de miliard de euro pentru stocare

stocare energie Sursa foto: Dreamstime

Ministerul Energiei pregătește o schemă de ajutor de stat cu buget de jumătate de miliard de euro pentru a finanța investiții în stocare de energie, a declarat ministrul Sebastian Burduja la o conferință organizată de Asociația Energia Inteligentă.

Ministrul a transmis că necesarul de stocare al României este de 4.000 de MWh, conform datelor furnizate de dispecerul din cadrul Transelectrica.

Potrivit lui, planul este ca jumătate din acest necesar să fie acoperit de baterii, iar altă jumătate din hidrocentralele cu acumulare prin pompaj.

În acest moment, există un apel de finanțare din PNRR cu un buget de 200 de milioane de euro care se va încheia pe 26 aprilie, iar ulterior urmează analiza dosarelor și contractarea beneficiarilor.

Totodată, ministerul pregătește o schemă pe stocare din fondul de tranziție cu buget de jumatate de miliard de euro.

Schema trebuie însă aprobată de Comisia Europeană prin DG Competition.

“Noi pregătim o schemă pe stocare din fondul pentru modernizare, cu buget estimat de jumătate de miliard de euro, care să intre în comitetul din toamnă al fondului pentru modernizare. Acesta este undeva la finalul lunii septembrie. Asta înseamnă că până atunci trebuie să luăm avizul de la Consiliul Concurenței, trebuie să aprobăm schema la DG Competition, la Comisia Europeană și să putem să intrăm cu o aprobare și apoi în fondul pentru modernizare. Deci aceea va fi o schemă dedicată doar pentru stocare”, a spus Burduja.

Ulterior se poate gândi și o schemă de Contracte pentru Diferență pe stocare, a spus el.

Sursa foto: Dreamstime.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *