Ministerul Finanțelor și Autoritatea de Supraveghere Financiară lucrează la o strategie națională pentru piața de capital

Carmen Radu apr. 28, 2021 0 comentarii
Bani, investitie, economii

Ministerul Finanțelor colaborează cu Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru a elabora o strategie națională pentru piața de capital, în contextul în care piețele de capital au un rol cheie în redresarea din criza COVID-19.

Astfel, proiectul are ca obiectiv elaborarea unei strategii naționale a pieței de capital care să includă un set de măsuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieței de capital și acces la finanțare, prin îmbunătățiri/modificări legislative menite să simplifice regulile existente și să reducă incertitudinile juridice.

„Guvernul sprijină elaborarea acestei Strategii care va asigura o dezvoltare coerentă a pieței de capital, ajutând astfel la finanțarea economiei naționale și va aduce o contribuție foarte importantă pentru o creștere macroeconomică durabilă. Piața de capital este o alternativă viabilă pentru obținerea resurselor financiare atât de necesare mediului privat”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

„România are nevoie de o piață de capital puternică, care să poată finanța nevoile de dezvoltare a companiilor românești. Strategia, realizată în colaborare cu OCDE, trasează direcții clare de acțiune, care ne vor conduce, sunt convins, spre o piață de capital performantă și competitivă. O economie de piață puternică nu poate exista fără o bursă pe măsură”, a declarat și președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.

Proiectul, finanțat de Comisia Europeană prin Programul de sprijin pentru reforme structurale SRSP, beneficiază de asistență tehnică acordată de Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Până în prezent a fost parcursă o primă etapă, în cadrul căreia consultantul OCDE a elaborat și publicat Raportul de cartografiere a pieței de capital din România, acesta cuprinzând o analiză a situației actuale a pieței de capital din România și a structurii acesteia.

Raportul este structurat pe patru capitole, fiind analizate următoarele sectoare:

1) sectorul corporatist,

2) piața de capital publică,

3) piața obligațiunilor corporatiste,

4) piața de capital privată.

Raportul „OECD Capital Market Review of Romania” arată că șocul economic global cauzat de pandemia COVID-19 a accentuat provocările structurale pe termen lung în sectorul corporativ și pe piețele de capital din România. O privire comparativă între România și alte piețe din regiune ne arată limpede că finanțarea prin piața de capital autohtonă de către sectorul corporativ este mai limitată. Iar acest fapt reprezintă o barieră în calea creșterii economice durabile și a inovării în economia românească. Așa cum arată Raportul OCDE, piețele de capital vor juca un rol cheie atât în ​​redresarea din criza COVID-19, cât și în crearea rezilienței corporative pe termen lung și vor contribui la canalizarea economiilor gospodăriilor către sectorul real, facilitând investițiile care pot îmbunătăți productivitatea și competitivitatea României.

Proiectul va continua cu pregătirea de către OCDE a unui raport de evaluare  ce identifică  aspectele  structurale  și barierele semnificative  pentru dezvoltarea  pieței  de capital din România și care va conține și proiecte de recomandări. Pe baza acestuia se va pregăti Raportul final al Proiectului privind revizuirea pieței de capital din România, conținând evaluări și recomandări. Acest raport final va informa și va ghida autoritățile române în procesul de elaborare a Strategiei.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *