Ministerul Muncii corectează normele noii legi a pensiilor, la semnalarea Economedia, pentru că altfel scad pensiile după recalcularea din septembrie

bani, lei, finante, bancnote, pensie Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ministerul Muncii a transmis că va corecta normele de aplicare a noii legi a pensiilor, la semnalarea Economedia, pentru că altfel scad pensiile după recalculare. Avocatnet.ro a semnalat inițial diferențele dintre legea pensiilor și proiectul de norme.

UPDATE Ministerul Muncii a pus pe site noua formă a normelor. Astfel, în cazul în care cuantumul pensiei este mai mic după recalculare decât cuantumul actual, se păstrează cuantumul actual.

„În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie, conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă numărul de puncte rezultate în urma recalculării și cuantumul în condițiile art. 144 alin. (6) din lege”, arată versiunea corectată.

Art. 144, alin. (6) arată: „În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obține un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință”.

Știrea inițială

Legea pensiilor arăta că, la recalcularea pensiilor, dacă după recalculare cuantumul pensiei rezultate este mai mic decât pensia încasată în prezent, atunci pensia nu scade, ci se păstrează pensia încasată în prezent. Ulterior, pentru a intra în mecanismul legii, aceste pensii nu vor fi majorate când are loc indexarea, până când vor ajunge la cuantumul stabilit de noua lege.

În schimb, proiectul normelor de aplicare arată că, dacă pensia scade ca urmare a recalculării, atunci se păstrează cuantumul scăzut.

Hotărârea de Guvern pentru normele noii legi a pensiilor, pusă recent în dezbatere de Ministerul Muncii, a fost eliminată temporar de pe site. Conform informațiilor Economedia, normele vor fi corectate articolele 121 și 125.

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a declarat la Antena 3 că a fost o eroare în norme.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *