Ministerul Transporturilor vrea să cumpere trenuri cu hidrogen prin PNRR. Drulă: „M-aş bucura să fim early adopters, să avem această tehnologie în faza incipientă… Când vede olteanul girafa”

tren, tren hidrogen

Ministerul Transporturilor vrea să cumpere prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trenuri electrice şi trenuri pe hidrogen, această investiţie cu fonduri europene însemnând o adevărată revoluţie pentru sistemul feroviar din România.

Anunţul despre intenţia achiziţiei trenurilor pe hidrogen a venit chiar de la ministrul de resort Cătălin Drulă într-o conferinţă organizată de publicaţia Club Feroviar, oficialul folosind expresia plastică „când vede olteanul girafa”, referindu-se la tehnologia inovatoare a trenurilor cu hidrogen, dar şi neîncrederea că în România ar putea circula asemenea garnituri.

„Prin PNRR avem o axă de finanţare şi pentru material rulant, trenuri electrice şi pe hidrogen, am avut o discuţie şi cu industria, pentru că aici este o chestiune pe orizontală, de la producţie, distribuţie, costuri, etc. M-aş bucura să fim early adopters, să avem această tehnologie în faza incipientă. Dincolo de strategie, vorbe şi hârtii, cel mai bun e prin exemplu: Când vede olteanul girafa, când vede olteanul trenul cu hidrogen şi merge cu el…”, a fost comparaţia ministrului Drulă.

Tot prin PNRR, Ministerul Transporturilor a solicitat o finanţare europeană de un miliard de euro pentru readucerea liniilor de tren la viteza constructivă, intervenţia tehnică denumită reînnoire urmând să permită creşterea vitezelor de circulaţie la 120 – 140 de km/h. În prezent, pe reţeaua de căi ferate (peste 11 000 de kilometri) sunt 457 de restricţii de viteză.

Tren cu hidrogen Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Cereti intai consultanta in privinta infrastructurii necesare, altfel nu vor putea fi folosite. Evitati firmele intermediare, mergeti direct la sursa. +personal instruit corespunzator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *