Ministrul bulgar al energiei: Se caută modalități pentru livrări comune de gaze în întreaga regiune

gaze

„Se lucrează la toate scenariile posibile pentru extinderea cooperării pe baza infrastructurii. Se caută oportunități pentru livrări comune de gaze pentru întreaga regiune”, a declarat ministrul bulgar al energiei, Alexander Nikolov, scrie 24Chasa, citată de Rador.

El a găzduit o întâlnire internațională privind cooperarea regională în domeniul securității energetice, care a avut loc Reședința Boiana din Sofia.

„În ceea ce privește comerțul cu gaze naturale, Bulgaria și Grecia vor colabora”, a adăugat ministrul Nikolov. „Se caută posibilități de livrări comune de gaze pentru întreaga regiune. Operatorii de sistem din Bulgaria, România și Grecia vor semna un acord pentru creșterea capacității de conectare a noilor capacități verzi pentru energie electrică”, a mai declarat ministrul Nikolov.

„Poziția Bulgariei cu privire la petrol este clară. Vom cere o amânare”, a mai adăugat el. Întrebat ce se va întâmpla cu Lukoil, ministrul bulgar al energiei a spus că se va căuta o modalitate de a se lucra astfel încât să nu existe riscuri pentru rafinărie.

Cu privire la gaz, el a adăugat că soluțiile pe termen scurt sunt legate de piața spot, acesta este un acord între DEPA și Bulgargaz, soluția pe termen lung se caută în continuare în grupul de lucru condus de CE. Acesta va prezenta toate scenariile și propunerile la nivel de achiziție, acest lucru va fi comentat în curând, a adăugat Nikolov.

Subiectele discutate de miniștrii energiei din Grecia, Macedonia de Nord, Turcia, România, Azerbaidjan și Ucraina au fost cu accent pe diversificare și legat de tranziția verde. De asemenea, a fost discutată înființarea unui prim grup de lucru regional ca parte a platformei UE de achiziționare de energiei. Premierul bulgar Kiril Petkov și viceprim-ministrul Asen Vasilev au particupat de asemenea la acest forum.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *