Ministrul economiei al Germaniei: Țara ar putea rezista unui embargo al UE asupra importurile de petrol rusești până la sfârșitul anului

germania, steag germania

Germania ar putea rezista unui embargo al UE asupra importurilor de petrol rusești până la sfârșitul acestui an, chiar dacă o oprire ar putea duce la lipsuri, a declarat luni ministrul Economiei Robert Habeck, scrie Reuters.

Doi diplomați ai Uniunii Europene au declarat anterior că blocul înclină spre interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului, ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina. Miniștrii energiei din UE vor discuta luni la Bruxelles propunerea de interzicere a petrolului.

„Am reușit să ajungem într-o situație în care Germania poate suporta un embargo petrolier”, a declarat Habeck într-o conferință de presă. „Acest lucru nu înseamnă însă că nu vor exista consecințe”.

Germania a redus luna trecută ponderea petrolului rusesc la 25% din totalul importurilor de la 35% înainte de invazie.

Habeck a spus că principala provocare pentru Germania este să găsească livrări alternative de petrol la o rafinărie din Schwedt operată de compania de stat rusă Rosneft, care aprovizionează regiunile est-germane, precum și zona metropolitană Berlin.

Acele zone s-ar putea confrunta cu deficit de aprovizionare în cazul unui embargo UE, dacă Germania nu poate asigura importuri alternative de petrol până la sfârșitul anului, a spus Habeck.

„Încă nu avem o soluție pentru rafinăria din Schwedt. Nu putem garanta că livrările vor fi continue. Cu siguranță vor fi creșteri ale prețurilor și vor exista unele întreruperi. Dar asta nu înseamnă că vom aluneca într-o criză a petrolului”, a declarat acesta.

Un consilier al cancelarului Olaf Scholz a precizat pentru Financial Times că Germania a sprijinit embargoul planificat de UE asupra petrolului rusesc, dar mai vrea câteva luni pentru a asigura alternative.

Sursa foto: Pexels Ingo Joseph

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.