Ministrul Economiei al Ucrainei spune că economia țării s-ar putea contracta cu până la 40% până la finalul anului

Redacția aug. 19, 2022 0 comentarii
grivne, bani ucraina

Economia ucraineană s-ar putea contracta cu 35%-40% până la finalul anului, transmite Iulia Sviridenko, ministrul Economiei din Ucraina, citat de Reuters.

Afectată în urma invaziei ruseşti, în 24 februarie, economia Ucrainei a înregistrat un declin anual de 15,1% în primul trimestru din 2022.

Două importante agenţii internaţionale de evaluare financiară, S&P şi Fitch, au coborât pe 13 august ratingul de ţară atribuit Ucrainei până la SD (‘selective default’), respectiv RD (restricted default), în condiţiile în care sunt de părere că acordul de restructurare a datoriilor anunţat recent este unul dezastruos, transmite Reuters, citat de Agerpres.

O ţară este considerată în „default” (-incapacitate de plată – n.r.) atunci când nu îşi poate onora angajamentele financiare faţă de creditori, care pot fi state, instituţii financiare (Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, etc.) sau investitori de pe pieţele financiare. Default-ul poate fi calificat drept parţial atunci când statul nu rambursează o parte din obligaţiunile sale.

Sursa foto: Unsplash / Karyna Panchenko

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *