Ministrul Energiei: 30% din țițeiul rafinat în România este rusesc. Eu cred că companiile au găsit deja soluții ca peste șase luni să nu mai depindem de țițeiul rusesc / Nu cred că este posibilă o penurie a carburanților

sonda exploatare petrol

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat luni că 30% din țițeiul rafinat în România este de proveniență rusească. În contextul în care Uniunea Europeană a cerut miercuri statelor să renunțe la petrolul rusesc în următoarele șase luni, ministrul român a precizat că crede că companiile din România au găsit deja soluții pentru ca țara să nu mai depindă de resursa rusească, până la termenul limită.

„România este solidară, susține decizia Comisiei, nu se pune problema să nu fim pregătiți sau să ne ia pe nepregătite această decizie. Cei de la OMV Petrom și OMV Austria au declarat deja că urmăresc și iau în calcul achiziționarea de petrol din alte surse decât Federația Rusă. Nu este vorba de un embargo, este vorba de un phase out, al țițeiului rusesc, începând cu 31 decembrie sau 1 ianuarie. Este vorba de produsele petroliere, benzină și motorină”, a spus ministrul Virgil Popescu, după ședința de Guvern.

Potrivit lui, România produce 30% din țițeiul pe care îl consumă. „Producția României se cifrează la 30% din consumul național. În general, producția de țiței românesc merge în rafinăria OMV Petrom de la Brazi. Rafinăria Petromidia este calibrată pe țiței Ural, care vine din Kazahstan, Federația Rusă sau alte tipuri asemănătoare de țiței. Nu cred că se pune problem în acest moment să nu găsim resurse de petrol pentru a putea funcționa”, a spus el.

Ministrul a mai precizat că în planul investițional al celor de la OMV Petrom, care dețin și extracția țițeiului și a gazului natural, se găsește inclusiv o încercare de creștere a producției naționale. „Dar nu vă așteptați ca de mâine sau de peste un an să vorbim de 40-50% țiței românesc, trebuie să avem și unde să îl rafinăm. Rafinăria de la Brazi este calibrată pe țiței românesc, foarte puțin țiței din import vine la rafinăria de la Brazi”, a explicat Popescu.

Ministrul Energiei a mai afirmat că, din restul de 70% din țițeiul consumat în România, 30% este țiței rusesc, iar 40% este țiței kazah.

„Vorbim de o treime de țiței rusesc, în principal în rafinaria Lukoil din Petrotel și poate puțin, dar nu cred că va mai fi cazul, completare în cel de la Brazi. Eu cred că companiile și-au găsit deja soluțiile ca peste 6 luni să nu mai depindem de țițeiul rusesc”, a spus Popescu.

Virgil Popescu a afirmat că nu crede că este posibilă o penurie a carburanților în România. „Exclud așa ceva”, a subliniat el.

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.