Ministrul Energiei: Dăm ordonanță pentru a debloca investiția de la Iernut / Vom cere garanții ca la Mintia să se construiască o nouă capacitate de producere a energiei electrice

Mintia foto Sursa foto: Institutia Prefectului Hunedoara

Guvernul va da o ordonanță de urgență pentru a debloca investiția de la Iernut, a transmis miercuri ministrul Energiei Virgil Popescu. Totodată, el a precizat că statul va cere garanții de la investitorul care va cumpăra Termocentrala Media că pe amplasament se va construi o nouă capacitate de producere a energiei electrice, pe gaze naturale.

„Demontez un fake-news, alimentat de răuvoitori! Le-am explicat și colegilor mei, parlamentari PSD și PNL de Hunedoara, că Termocentrala de la Mintia NU SE VA VINDE LA FIER VECHI! Am solicitat administratorului judiciar că în procedura de vânzare și selectie a unui investitor să solicite ca acesta să ofere garanții ferme că pe amplasamentul de la Mintia se va construi o nouă capacitate de producere a energiei electrice, pe gaze naturale, de minim 800 Mw”, arată ministrul.

El precizează că, pe marginea prețurilor la energie, susține fără rezerve inițiativa legislativă prin care investițiile Hidroelectricii începute, dar nefinalizate din cauza blocajelor de mediu, să poată fi continuate.

Totodată, ministrul Popescu susține că va veni „în viitorul apropiat”, în Guvern, cu un proiect de Ordonanță de Urgență pentru a debloca și situația investiției de la Iernut. „Da, am venit cu soluții și o vom face și pe viitor! Avem grijă de cetățeni, dar totodată continuăm și investițiile, pentru că doar așa vom putea asigura securitatea energetică a României!”, a precizat el.

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Deși construcția a demarat în anul 2016 și trebuia să fie gata în 2019, investiția nu a fost finalizată nici până în prezent. Anul trecut, Romgaz a reziliat contractul, din cauza întârzierilor.

 

Sursa foto: Institutia Prefectului Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *