Ministrul Finanțelor estimează că cel puțin 10 miliarde lei vor fi economisite în urma reducerii cu 10% a cheltuielilor din ministere pentru bunuri şi servicii

Redacția mai 25, 2022 1 comentarii
bani finante lei financiar deficit InquamPhotos Octav Ganea

Ministrul de Finanţe Adrian Câciu a estimat că cel puţin 10 miliarde de lei vor fi economisite în urma reducerii cu 10% a cheltuielilor din ministere pentru bunuri şi servicii, scrie News.ro.

„Minim 10 miliarde de lei. Şi mă refer la bugetul general consolidat. (…) Banii vor fi suficienţi dacă începem să facem aceste economii şi le facem din timp. A fost foarte important să luăm această decizie, din punctul meu de vedere, într-un orizont mai strâns, în sensul de a lua decizia acum şi nu la rectificare, în contextul în care, iată, am venit cu o serie de măsuri, şi eu cred că sunt măsuri substanţiale, în aceste cinci luni de la începutul anului care necesită, până la urmă, o redistribuire. Am spus de la început cu toţii că prioritară este economia, prioritari sunt cetăţenii. Or, la aceste moment, cred că putem să identificăm economii la bugetele ordonatorilor de credite, fără să afectăm investiţiile, fără să afectăm asistenţa socială, pensiile sau salariile, astfel încât să putem să avem sursele de finanţare, alături de creşterea veniturilor la bugetul de stat şi alături de creşterea absorbţiei, pentru aceste programe de sprijin”, a declarat Adrian Câciu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Ministrul de Finanţe a mai explicat că aceste economii nu vor viza exclusiv cheltuielile cu bunuri şi servicii, fiindcă există şi alte capitole unde pot fi luate măsuri similare.

„Există şi capitolul de subvenţii, transferuri. Sunt elemente multiple. Ideea de bază este să nu afectăm angajamentele pe care le-am luat, adică menţinerea ponderii investiţiilor în PIB şi realizarea lor, menţinerea angajamentelor cu privire la salarii, pensii, alocaţii şi la celelalte elemente de asistenţă socială. Şi, mai mult de atât, implementarea tuturor măsurilor din cele două pachete de sprijin curente, dar şi continuarea măsurilor de sprijin cu privire la energie”, a completat Câciu.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că la nivelul fiecărui minister va trebui să se asigure reducerea cheltuielilor la bunuri şi servicii cu procentul de 10%, fiind vorba despre măsuri asumate la nivel politic şi care trebuie puse în aplicare la nivelul Executivului.

Despre colectarea taxelor, prim-ministrul Ciucă a amintit că începând cu luna iulie, devin obligatorii e-factura şi radarul mărfurilor şi a spus că a discutat cu ministrul Finanţelor şi cu şeful ANAF despre acest lucru.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii

 1. Desfiintati pensiile cumularzilor!
  Trimiteti acasa Nemuritorii!

  Cca 8 miliarde sunt luna de luna plata pt pensiile acestor nemuritori.
  Plus un miliard lei dn recalculari.
  In medie cca 9 mld lei.
  Lunar.

  Pentru cei circca 500.000 de cumularzi.
  Plus specialii!
  Daca raman la pensie acesti Nemuritori de la Stat efectiv ramane numai aceasta cheltuiala pt stat.
  Statul roman economiseste salariile acestora!

  Trimisi acasa urgent!
  E momentul!

  Se economiseste cel putin 15 miliarde lei cu salariile bugetarilor!!
  Lunar!
  Care de fapt sunt o pomana electorala!
  E o rasplata ca tin ascunse secrete de la numararea voturilor, impartirea patrimonoului fostelor ias-uri, cap-uri, etc.
  100% sunt consideratae spaga data unor salariati sa taca!😲
  E simplu de redus cheltuielile!
  Foarte simplu!
  Aplicati si scapam Romania de batrânei si bātrânici cu flatulențe in Adm.Centrala si Locala!
  Hai ca se poate bàieței!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *