Ministrul Finanțelor: România are nevoie, dacă nu de o reformă economică, de o reconversie economică/ Clasa politică va da un test în acest an, va trebui să facă cel puțin trei reforme 

Adrian Caciu Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

România are nevoie, dacă nu de o reformă economică, de o reconversie economică, de trecerea la o economie bazată pe valoare adăugată la economie restructurată din perspectiva modului în care componentele de formare se realizează în intern, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu la o conferință pe tema aderării României la OCDE.

El crede că această reconversie trebuie făcută “în perspectiva modului în care economia mondială va evolua în următorii ani și va trece de la un tip de globalizare la un tip de internalizare a producției.”

“Deja deficiențele unui anumit sistem de globalizare s-au văzut în ultimii ani. Ce înseamnă dependențe folosite ca război economic, ce înseamnă lanțuri de aprovizionare structurate ieftin, dar vulnerabil din perspectiva unor riscuri nu numai de securitate, mai ales de securitate economică și înseamnă, de fapt, carențe structurale în economia națională.”, a mai spus ministrul Finanțelor.

El a mai atras atenția că România va suferi de un gap între investițiile publice și investițiile private. “Știu, pare paradoxal la acest moment. Proiectele de investiții publice depășesc, dacă vreți, angajamentul de investiții private pe următorii 3 ani. Și atunci trebuie să aducem zona de economie într-o zonă care să fie încurajată să investească.”

În ceea privește aderarea la OCDE, ministrul Finanțelor cred că “economia are tot ce-i trebuie, toate ingredientele, arată că este rezilientă, dar pentru ceea ce înseamnă o piață dezvoltată sau o economie dezvoltată către care tindem, mai avem. Mai avem mult de lucru. Din punctul meu de vedere, la acest moment, clasa politică va trebui să dea un test în acest an, va trebui să facă cel puțin trei reforme. Eu sper că va trece acest test, iar anul viitor va arăta cu totul altfel din perspectiva modului în care ne așezăm la la masă.”

 

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *