Ministrul Finanțelor spune că 2023 va fi anul în care se va concentra pe susținerea dezvoltării schemelor de investiții cu efect de multiplicare în economie. Câciu țintește o anvelopă bugetară mai mare decât cea precedentă

Redacția feb. 21, 2023 4 comentarii
Adrian Caciu, ministrul Finantelor

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că 2023 va fi anul în care toate eforturile se vor concentra pe susținerea activă a dezvoltării schemelor de investiții cu efect de multiplicare în economie: înnoirea celor două scheme de ajutor de stat pentru investițiile mari și direcțiile setate la nivelul executivului European, potrivit unui mesaj transmis pe pagina sa de Facebook.

„2023 va fi anul în care toate eforturile, atât ale mele ca ministru de Finanțe, cât și ale colegilor mei cu responsabilități în domeniu din cadrul MF se vor concentra pe susținerea activă a dezvoltării schemelor de investiții cu efect de multiplicare în economie. Și vrem să atingem acest obiectiv prin acțiuni armonizate între pârghiile MF- mă refer aici la înnoirea celor două scheme de ajutor de stat pentru investițiile mari și direcțiile setate la nivelul executivului European. Ieri, Comisia Europeană a aprobat modificarea hărții ajutoarelor regionale pentru România aferente perioadei 2022-2027. Diferența față de vechea așezare pe harta României este creșterea limitelor de acordare a ajutoarelor de stat în anumite regiuni pentru a reduce decalajul de dezvoltare regională și a stimula zonele cu nevoi mai mari să devină poli de atracție investițională”, a scris Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook.

Astfel, potrivit ministrului, costurile de investiții eligibile care pot fi suportate de stat cresc de la 60% la 70% în anumite părți ale regiunilor Sud-Est, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia, iar în regiunile Centru și Vest, acestea de majorează de la de la 40 % la 50 %.

În perioada imediat următoare, pe baza noilor reglementări europene privind ajutorul de stat și în urma dialogului cu mediul de afaceri ministerul va defini noile schemele de ajutor de stat la nivelul Ministerului de Finanțe, pentru cadrul 2024-2027.

Ministerul spune că țintește o anvelopă bugetară mai mare decât cea precedentă, îndreptată către obiective precum: valoare adăugată creată în economiile locale, diversificarea lanțurilor de producție, crearea și păstrarea de locuri de muncă, creșterea PIB per capita.

„Ne aliniem reglementărilor blocului comunitar, ne uităm la decalajele de dezvoltare și cum să le micșorăm, dar în același timp suntem atenți și cum anume alocăm banii statului. Vă arăt mai jos care au fost rezultatele din 2021 și 2022 ale celor două scheme de ajutor de stat derulate prin MF și vă rog să vă aplecați atenția asupra ultimului indicator din tabel, valoarea contribuției la dezvoltarea regională. Contribuţia la dezvoltarea regională reprezintă cuantumul taxelor şi impozitelor la bugetul general consolidat al statului aferent exclusiv investiţiei iniţiale şi locurilor de muncă create direct de aceasta, plătite de întreprinderea beneficiară de ajutor de stat pe parcursul implementării şi pentru o perioadă de 5 ani de la data finalizării investiției. Acest criteriu de selecție pentru cele două scheme de ajutor de stat ne asigură pe noi că selectăm și finanțăm cele mai profitabile investiții”, mai scris Câciu.

Sursă foto: Facebook/Adrian Câciu

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

 1. Poate Câciu țintește o anvelopă salariala bugetară mai mare decât cea precedentă.
  Altceva?
  Poezii!
  Nr de bugetari crește!
  Cu toata digitalizarea nefacta!
  Despre reforma Adm.publice nu zice sau nu stie?
  Sunt peste 50 de orase si peste 30 de municipii cu populație cat o comună la orase si cat un oraș la.municipii.
  Are rost sa dai bani de salarii la bugetari ăștia care se bat de musca in Primărie?
  😯😯😯

 2. Caciu inventeza taxe si jefuiesc oamenii cinstiti,someaza oamenii ca nu au platit in trecut ceva impozit si fabrica sume false executand silit oamenii de buna credinta.Lasati furtisagurile recuperati-va banii de la tiriac si alti magnati cate nu plstesc taxe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *