Ministrul Mediului: Mai sunt doar 70 de zile până când Sistemul Garanţie-Returnare va intra în funcţiune / Compania RetuRO a cerut amânarea cu 3 luni, iar Ministerul a respins cererea

Redacția sept. 21, 2023 1 comentarii
sticle plastic, apa imbuteliata

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a transmis, joi, că Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) va intra în funcţiune în 70 de zile, o platformă ce va trebui gestionată cu atenţie pentru a evita problemele de concurenţă. Amintim că, recent, compania RetuRO a cerut amânarea intrării în funcțiune a SGR, sistemul care vizează plata unei garanţii de 50 de bani atunci când cumpărăm o băutură de la un comerciant, dar Ministerul Mediului a respins solicitarea, precizând că industria a avut cinci ani să se pregătească.

„Sistemul de Garanţie-Returnare. Vă anunţ că mai sunt doar 70 de zile până când SGR va intra în funcţiune. La minister, dimineaţa, când ajung, tot cabinetul meu ştie şi, pe lângă rutina uzuală pe care o am legată de agenda zilei, de cafea şi alte astfel de obiceiuri, toată lumea ştie să îmi spună câte zile mai sunt până începe Sistemul Garanţie – Returnare. Tocmai din acest motiv, în orice zi doriţi să ştiţi, mă puteţi întreba. Ştiu, la orice minut al zilei, exact cum stăm cu acest timeline. Vorbim despre reciclare şi despre circularitate. Fără îndoială că atunci când discutăm despre Sistemul Garanţie – Returnare va trebui să discutăm şi despre cum îl adaptăm la acest model. El se referă, astăzi, strict la ambalaje de unică folosinţă, înţelegând că mai avem mult de lucru până acolo. Nu pot să nu visez, nu pot să nu-mi imaginez că în viitor, Sistemul Garanţie – Returnare va gestiona nu doar ambalaj ”one way”, dar să gestioneze, aşa cum se întâmplă în alte state, şi ambalajele cu utilizare multiplă. Fără îndoială că nu mă pot referi aici decât la ambalajele de sticlă, în primul rând, nu că nu s-ar putea refolosi şi plasticul”, a spus Fechet.

Pe data de 13 septembrie, RetuRO a solicitat prelungirea cu cel puţin trei luni a termenului de punere în funcţiune a Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR), motivând „natura extrem de complexă a sistemului, care necesită un interval specific de timp pentru dezvoltare şi testare corespunzătoare, dar şi pentru a asigura o integrare mai uşoară a tuturor părţilor implicate”.

Reprezentanţii administratorului SGR precizează că RetuRO este în proces de selecţie a unui partener logistic printr-un proces de licitaţie transparent şi integrat, pentru a asigura cel mai bun suport în transport.

Pe lista principalelor motive care stau la baza solicitării de prelungire a termenului-limită privind punerea în funcţiunea SGR se mai află şi lipsa cunoştinţelor esenţiale în înţelegerea modului de funcţionarea a sistemului din partea populaţiei.

La o zi distanţă, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat că nu este de acord cu o prelungire a termenului de operaţionalizare a Sistemului de Garanţie-Returnare.

„Poziţia mea pe acest subiect este una clară şi foarte fermă şi mă bucur că această decizie am putut să o iau împreună cu primul ministru, împreună cu ceilalţi miniştri pe care i-am consultat, respectiv faptul că termenul de 30 noiembrie 2023 rămâne termenul la care sistemul garanţie-returnare va porni în România. Acest termen nu este negociabil, iar eu consider că o ţară nu se poate construi din amânări”, a arătat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

RetuRO Sistem Garanţie-Returnare a fost creat de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

SGR ar trebui să devină funcţional începând cu data de 30 noiembrie 2023, moment de la care românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, iar în schimb consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Dacă și ăsta e un proiect adevărat de mediu, înseamnă că suntem cel mai prost popor din lume să ne lăsăm mințiți și induși în eroare la infinit🤦‍♂️ Păi cu ce dracu salvați mediul voi atâta timp cât sticlele fără etichetă, fără dop sau turtite nu le vor fi primite oamenilor, nu e clar că acelea din moment ce li le refuzi la returnarea garanției,vor ajunge tot în șanț???? 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️Toată această cacealma e doar un mijloc de a mai băga niște bani pe la buget și de a termina practic afacerile mici, care de bine de rău, ele chiar aduceau bani la buget, că ele nu duc banii peste hotare ca firmele străine ce activează pe teritoriul României🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *