Ministrul Muncii anunță că încep discuțiile tehnice cu sindicatele pentru noua lege a salarizării. „Nu va fi doar Educația, avem și Sănătatea” / Analiză privind majorarea salariilor debutanților la salariul mediu pe economie

Marius Budăi Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Muncii Marius Budăi a anunțat, luni, că încep discuțiile tehnice cu sindicatele pentru noua lege a salarizării, atât cu cele din educație, cât și din sănătate, însă coaliția va da un răspuns final, deoarece „nu la Ministerul Muncii se decide ceea ce înseamnă cheltuială la nivel de buget consolidat”. El a mai precizat că se va face o analiză privind majorarea salariilor debutanților la nivelul salariului mediu pe economie.

Ministrul a precizat că după întâlnirea de la ora 14.00 cu sindicatele din educație va avea o discuție la ora 16.00 cu sindicatele din sănătate, care la rândul lor amenință cu greva generală.

„Discuțiile pe negocierile care sunt obiectul cererii pe parte financiară (ale sindicatelor, n.r.) se vor purta în continuare cu liderii coaliției. Ce s-a decis este ca începând de azi să discutăm aplicat pe grila propusă pentru tot sistemul de educație, care să facă parte din viitoarea lege a salaiizării, care vor fi discuată cu Comisia Europeană și Banca Mondială. Sunt propunerile Educației și noi trebuie să le includem. Dar va fi doar Educația. La ora 16 avem discuții și cu Sănătatea. De mâine încolo vom face programări ca, pe lângă aceste discuții, să continuăm la nivel de decizie”, a declarat ministrul Muncii.

Întrebat dacă un profesor debutant va câștiga salariul mediu pe economie, conform noii grile, Marius Budăi a precizat că a dat în studiu această problemă, „să vedem dacă avem cum acoperi legal această solicitare”, el afirmând că, dacă va crește salariul unui debutant la acest nivel, trebuie să crească și grila de salarizare în continuare.

„Urmează aceste discuții tehnice în PNRR și urmează să vedem la ce variantă ajungem în final”, a precizat el.

Budăi a precizat: „Eu fac tot posibilul ca ministru al Muncii să discutăm pe legea salarizării. Nu știu dacă neapărat discuțiile cu mine vor închide greva. Trebuie să discutăm în coaliție. Liderii coaliției, în comitetul format, vor veni cu un răspuns final. Nu la Ministerul Muncii se decide ceea ce înseamnă cheltuială la nivel de buget consolidat”.

Ministrul Muncii a precizat că au venit deja majoritatea solicitărilor de la ministere, iar propunerile au plecat la Banca Mondială pentru analiza impactului și urmează discuții aplicate.

El a precizat că există o solicitare primită azi la minister pentru discuții cu sindicatele din asistență socială.

În ce privește impozitarea pensiilor speciale, jalon din PNRR, Budăi a afirmat că astăzi se vor depune amendamentele în Parlament.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

  1. Până acum unde ai fost?
    Ce ai facut in afara de faptul ca ai intoxicat televiziunile cu gogoși electorale?😵

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *