Ministrul Muncii: Impactul în cazul pensiilor speciale este 0,1% din PIB

bani, finante, lei, financiar, deficit Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat la Prima TV că impactul bugetar al aşa-numitelor pensii speciale este de doar 0,1% din Produsul Intern Brut, el respingând ideile unor politicieni conform cărora prin reducerea acestor pensii ar putea fi majorate pensiile pe bază de contributivitate, scrie News.ro.

„Haideţi să avem proprietatea termenilor! Aţi spus dvs. de un actual coleg de coaliţie care desfiinţa în 30 de zile (pensiile speciale – n.r.). Oare câte de 30 de zile au trecut de atunci şi până acum?  (…) Vreau să vă spun un lucru: stabilim foarte clar că nu au făcut nimic, că nu au putut să facă, nu au discutat măcar cu cei în cauză, să discute transparent să afle soluţiile şi acum vorbesc de ceea ce se întâmplă. Şi mint populaţia că s-ar putea, cu economiile făcute de acolo, să se majoreze pensiile celelalte. Impactul bugetar de acolo este de 0,1% din PIB, dacă nu mai dăm oamenilor ăştia niciun leu, nu că să le reducem cheltuiala, niciun leu! Sunt cifre”, a declarat Marius Budăi în emisiunea Insider Politic, sâmbătă, la Prima Tv.

Acesta este de părere că în ceea ce priveşte pensiile de serviciu „nedreptatea vine” din faptul că nu trebuie să existe nicio pensie mai mare decât salariul.

Budăi susţine că fiecare ministru care are în subordine instituţii în care se acordă pensii de serviciu trebuie să vină cu puncte de vedere legate de reforma sistemului.

Acesta reafirmă că din punctul său de vedere pensiile militarilor „nu sunt pensii speciale”, el subliniind că prevederile din jaloanele din PNRR pe acest subiect sunt îndeplinite.

În ceea ce priveşte foştii parlamentari care au obţinut, prin decizii judecătoreşti, repunerea în plată a pensiilor de care au beneficiat pentru funcţiile deţinute ca demnitari, Budăi a precizat că nu ştie în ce stadii sunt procesele, dar că „nu există în plată” astfel de drepturi pentru foştii parlamentari.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *