Sondaj Ifo: Moralul mediului de afaceri german se îmbunătățește și în ianuarie / Economiștii cred că Germania va evita recesiunea

Redacția ian. 25, 2023 0 comentarii
Germania, steag

Moralul mediului de afaceri german s-a îmbunătățit în ianuarie, cea mai mare economie europeană începând noul an cu o inflație în scădere și perspective mai bune, potrivit unui sondaj publicat miercuri, scrie Reuters.

Institutul Ifo a declarat că indicele său privind climatul de afaceri a crescut la 90,2, în creștere față de nivelul de 88,6 înregistrat în decembrie.

“Economia germană începe noul an cu mai multă încredere”, a declarat președintele Ifo, Clemens Fuest.

Această creștere este determinată de așteptări considerabil mai puțin pesimiste, în timp ce companiile au fost, totuși, ceva mai puțin mulțumite de situația lor actuală, a precizat Ifo.

“Probabil că nu va fi o recesiune, dar PIB-ul s-ar putea contracta ușor în primul trimestru”, a declarat economistul Klaus Wohlrabe de la Ifo.

Creșterea Ifo este în concordanță cu semnalele optimiste ale altor indicatori economici, cum ar fi sentimentul consumatorilor din Germania, care ar urma să își consolideze tendința de creștere în februarie, sau indicele compozit flash al directorilor de achiziții din Germania, care a crescut pentru a treia lună consecutiv în ianuarie.

La rândul său,economistul Ifo, Klaus Wohlrabe, a declarat pentru Reuters că economia germană începe anul cu un optimism prudent și probabil că nu va suferi o recesiune chiar dacă producția economică se va contracta ușor în primul trimestru. Presiunea inflaționistă este în scădere, a spus Wohlrabe, adăugând că așteptările companiilor privind exporturile s-au îmbunătățit într-o oarecare măsură.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *