Rubla scade la minimul istoric, iar Moscova suspendă tranzacțiile pe bursă pe fondul atacului Rusiei în Ucraina

Ruble pixabay.com

Bursa din Moscova a anunțat joi dimineață că tranzacționarea pe toate piețele a fost suspendată, fără a oferi niciun indiciu despre când se va redeschide, în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a ordonat o operațiune militară în Ucraina.

Într-un scurt comunicat pe site-ul său, bursa a spus: „ Bursa din Moscova a suspendat tranzacționarea pe toate piețele sale până la o nouă notificare”.

Tranzacționarea acțiunilor a fost oprită și miercuri, din cauza Zilei Apărătorului Patriei 2022. Într-un comunicat, bursa a spus: „În 23 februarie și 8 martie 2022, toate valorile mobiliare care nu au fost tranzacționate în acea zi vor avea indicatorii standard – inclusiv prețul de închidere, cotația admisă și prețurile de piață – calculate și dezvăluite în conformitate cu metodologiile actuale.”

Acest lucru vine în contextul unei recente scăderi bruște a acțiunilor rusești, după ce o serie de țări au impus sancțiuni, care au vizat în mare parte băncile rusești, piețele de datorii ale acesteia și oligarhii ruși.

Acțiunile rusești au scăzut recent ca răspuns la criză. Indicele Moex a scăzut luni cu 14,2%, încheind sesiunea principală de tranzacționare cu cea mai mare scădere de o zi din 2014, când Rusia a anexat Crimeea. Valoarea de referință a scăzut cu peste 18% în acest an.

Pe piețele valutare, operațiunea militară a provocat vânzări de ruble rusești, care au scăzut cu până la 6,3%, până la 86,81 ruble pentru un dolar, cel mai scăzut nivel înregistrat, potrivit datelor Bloomberg.

Contractele futures au indicat pierderi mari pentru acțiunile europene, Euro Stoxx 50 urmând să scadă cu peste 3% la deschidere, în timp ce FTSE 100 era de așteptat să scadă cu 2%.

S&P 500 a fost preconizat să scadă cu aproape 2% după încheierea sesiunii de miercuri, în timp ce Nasdaq-ul era de așteptat să scadă cu 2,3%, determinând ca indicele de referință axat pe tehnologie să scadă cu peste 20% față de cel mai recent vârf.

Ofensiva rusă a făcut ca acțiunile globale să fie mai scăzute, indicele de referință Hang Seng din Hong Kong scăzând cu peste 3% joi, Kospi din Coreea de Sud scăzând cu 2,4% și Topix din Japonia cu 1,7%. Indicele CSI 300 din China al acțiunilor listate la Shanghai și Shenzhen a scăzut cu 1,3%.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *