Nicolae Ciucă a cerut autorităților să verifice evoluţia preţului la energie

Redacția aug. 3, 2022 0 comentarii
bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura

Premierul Nicolae Ciucă a cerut Consiliului Concurenţei, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, să verifice evoluţia preţului la energie şi să constate dacă sunt sau nu elemente speculative legate de tranzacţionarea energiei.

Nicolae Ciucă a solicitat ca în această acţiune de verificare să fie implicaţi ANRE şi Ministerul Energiei.

„Avem în sală preşedintele Consiliului Concurenţei. Ţinând cont de evoluţia preţului la energie şi în primul rând ţinem cont de diferenţa dintre preţul mediu ponderat la producător şi cel cu care se vinde energia pe piaţă, Consiliul Concurenţei, împreună cu ANRE, cu toţi cei care au responsabilităţi în acest domeniu, vă rog să verificaţi această evoluţie a preţului, pentru că, aşa cum am putut să înţeleg eu din tot ceea ce înseamnă ansamblul şi mecanismul acesta de producere şi vânzare a energiei, piaţa zilei următoare trebuia să fie una de echilibrare. Or putem să constatăm astăzi că ea a devenit chiar o piaţă consolidată de tranzacţionare a energiei şi vă rog să verificaţi dacă aici se produc sau nu elemente speculative privind tranzacţionarea energiei. În tot acest ansamblu, vă rog să fie implicat şi Ministerul Energiei”, a transmis Ciucă, în deschiderea ședinței de Guvern.

UPDATE Ulterior, premierul a transmis pe Facebook, că a solicitat o serie de controale pe piața tranzacționării energiei, pentru a se vedea dacă, în ultimele zile, au avut loc atacuri speculative care au urmărit majorări nejustificate ale prețurilor.

„Experți din cadrul Consiliului Concurenței, Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), OPCOM și din partea Ministerului Energiei vor investiga aceste fluctuații neobișnuite”, a precizat el.

„Mai exact, s-au înregistrat diferențe anormale între prețul mediu ponderat practicat de producători și valoarea cu care energia se vinde în piață. Analiștii din domeniu se așteptau ca ultima ședință de tranzacționare să fie una cu prețuri în scădere, nicidecum în creștere. Dacă vom descoperi că a fost vorba despre un atac speculativ pe piață, instituțiile abilitate vor lua măsurile care se impun”, a transmis ulterior premierul.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *