Nicolaie Chidesciuc, JP Morgan: Dacă ne uităm la istoria tranziției în regiune, aș da medalia de aur României

CFA conferinta

România este acum mai bogată potrivit criteriului Produs Intern Brut pe cap de locuitor (PIB/capita) exprimat în paritatea puterii de cumpărare (PPP) decât toți vecinii, pentru prima oară în istorie, astfel că dacă ne uităm la istoria tranziției în regiune, România primește „medalia de aur”, a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, fost economist la ING Bank România, şi care acum lucrează la Londra pentru J.P. Morgan, ca Head of EMEA EM Economics. El a participat joi la CFA Central and Eastern Europe Investment Conference, la Palatul Parlamentului.

Dacă ne uităm la istoria tranziției în regiune, aș da medalia de aur României. Unde era România acum 20 de ani? Dacă cineva le-ar fi zis atunci prietenilor din Budapesta că România va fi mai bogată din punct de vedere PIB pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare (PPP), toată lumea ar fi considerat asta o glumă. Dar este adevărat. Pentru prima oară în istorie, România e acum mai bogată, potrivit acestui criteriu, decât toți vecini. Nu totul este perfect, dar ați făcut lucrurile suprinzător de bine. Și viitorul este bun și el”, a declarat Nicolaie Chidesciuc.

Medalia de argint, spune el, merge la Polonia: „Este prima țară din regiune care a obținut statutul de țară dezvoltată. Polonia s-a descurcat incredibil de bine”. Medalia de bronz o acordă Bulgaria, „nu pentru că a făcut la fel de bine, ci pentru că a început de la o bază foarte joasă”, mai spune economistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *