Noi sancțiuni după liberalizarea pieței de energie electrică. ANRE a amendat patru furnizori de curent cu 1,1 milioane lei

Carmen Radu apr. 19, 2021 0 comentarii
energie electrica

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aplicat amenzi contravenționale în valoare de 1.110.000 lei furnizorilor de energie electrică, pentru nereguli privind furnizarea de energie, în contextul liberalizării pieței, anunță instituția, într-un comunicat. Aceasta amendă vine după o altă amendă, în valoare totală de 2 milioane de lei, aplicată la începutul lunii martie mai multor furnizori.

În contextul liberalizării pieței de energie electrică, ANRE a demarat acțiuni de control la furnizori pentru a verifica:

  • respectarea frecvenței de emitere a facturii pentru energia electrică furnizată clienților finali alimentați în regim de serviciu universal;
  • modalitatea de facturare în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale aparatului de măsură de către operatorul de rețea;
  • informarea clienților casnici din portofoliu cu privire la oferta pentru serviciu universal, ofertele concurențiale proprii aplicabile precum şi la dreptul clienților de a încheia un contract de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială cu orice furnizor licențiat.

În urma finalizării acțiunilor de control, s-au constatat nerespectări ale reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică.

ENEL ENERGIE și ENEL ENERGIE MUNTENIA au fost sancționate fiecare cu câte o amendă contravențională în valoare de 200.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind informarea clienților.

CEZ VÂNZARE a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 200.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind frecvența de emitere a facturii și facturarea în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale aparatului de măsurare.

E.ON ENERGIE ROMANIA a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 210.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind informarea clienților și frecvența de emitere a facturii.

ELECTRICA FURNIZARE a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 300.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind frecvența de emitere a facturii și facturarea în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale aparatului de măsură.

Sumele aferente sancțiunilor aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat.

Patru furnizori amendați și în martie

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a anunțat și la începutul lunii martie că a amendat patru furnizori de energie electrică cu o sumă totală de două milioane de lei, în contextul unor nereguli descoperite după liberalizarea pieței.

Atunci, Hidroelectrica a fost sancționat cu amenda contravențională în valoare de 410.000 lei, Electrica Furnizare și E.On Energie România au fost sancționați fiecare cu amendă contravențională în valoare de 400.000 lei, iar Enel Energie și Enel Energie Muntenia au fost sancționați fiecare cu amendă contravențională în valoare de 400.000 lei.

Sursa foto: ACUE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *