Numerele mașinilor electrice și-ar putea schimba culoarea în verde și vor funcționa ca un pașaport

Casa verde Sursa foto Pixabay

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că mașinile electrice vor avea numere de înmatriculare verzi, iar acestea vor funcționa ca un „pașaport verde”, și vor aduce beneficii proprietarilor. De altfel, există un proiect în acest sens, agreat de Ministerul Mediului cu cel al Afacerilor Interne.

„Am făcut această propunere, iar MAI și domnul ministru Bode susțin această inițiativă. Guvernul va aproba schimbarea numerelor pentru mașinile nepoluante. Mai mult ca sigur, vor fi numere cu cifre și litere verzi pe fundal alb. Eu propusesem invers – fundal verde, cu litere albe. Va fi mult mai ușor să acordăm facilități acelor mașini, în București sau în marile orașe – începând de la parcare, accesul în anumite zone – pentru că majoritatea acestor orașe vor trebui să limiteze în anumite zone accesul masinilor poluante. Acel număr verde va fi ca un pașaport verde pentru cel care a găsit soluția și a avut voința de a contribui prin exemplul personal la reducerea poluării”, a declarat ministrul în cadrul conferinței Green Report „Mobility and the city”.

Tanczos a reamintit că vineri este din nou „Vinerea verde” și se va deplasa către Minister pe jos, cu bicicleta sau cu metroul. În cadrul conferintei, ministrul a mai spus că Ministerul Mediului și Administrația Fondului de Mediu (AFM) sprijină acele UAT-uri care pun accent pe reducerea poluării aerului.

Potrivit oficialului, Ministerul Mediului se află în curs de a achiziționa două mașini electrice și că personal se află într-un proces de testare a mai multor modele.

„Sunt într-o perioadă de căutare și am testat mai multe mașini electrice. Până la testare aveam un model hibrid. Modelul pe care l-am testat este unul extraordinar, este și destul de scump, dar așa sunt modelele noi. Este un pas important pentru societate și pentru cei care încearcă să rupă impactul asupra mediului, mai ales în marile orașe”, a completat ministrul.

Tanczos a subliniat că există exemple de UAT-uri care au demarat acțiuni în acest sens, dar sunt și primării locale care nu au lucrat prea mult pentru această problemă.

„Începe în zilele următoare noul program de iluminat public nepoluant, acel program care va ajuta autoritățile publice locale să economisească energie electrică, să aibă un iluminat public cu impact redus asupra mediului”, a spus oficialul.

Ministrul a reamintit și că programul Rabla Plus se bucură de o finanțare de 600 de milioane de lei în momentul de față și s-ar putea ca nici acest buget să nu fie suficient, chiar dacă a fost deja suplimentat. Companiile, inclusiv din sectorul de livrări de catering sau de livrări de bunuri, doresc să achiziționeze mașini electrice și au existat discuții pentru o schemă de stat care să vină în ajutorul acestora. O problemă a acestor programe a fost însă incertitudinea, potrivit ministrului, care a reamintit întârzierea cu care s-a aprobat bugetul de stat în acest an..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.