Nvidia spune că oferă un nou cip avansat pentru China, care respectă normele de export impuse recent de SUA

cip chip cipuri semiconductor sursa TSMC Foto: TSMC

Producătorul american de cipuri Nvidia Corp (NVDA.O) oferă în China un nou cip avansat care respectă recentele reguli de control al exporturilor menite să împiedice tehnologia de ultimă oră să ajungă în mâinile Chinei, a confirmat luni compania, conform Reuters.

Nvidia a refuzat să precizeze dacă a consultat Departamentul Comerțului în legătură cu noul cip. Un purtător de cuvânt al Departamentului Comerțului a refuzat să comenteze.

Nvidia a reacționat la informațiile publicate de Reuters potrivit cărora vânzătorii chinezi de computere fac reclamă la produse cu noul cip.

Cipul, denumit A800, reprezintă primul efort raportat al unei companii americane de semiconductori de a crea procesoare avansate pentru China care respectă noile reguli comerciale ale SUA. Nvidia a declarat că limitările la export ar putea să o coste sute de milioane de dolari în venituri.
Reglementările americane stabilite la începutul lunii octombrie au interzis efectiv exportul de microcipuri avansate și de echipamente pentru producerea de cipuri avansate de către producătorii chinezi de cipuri, parte a unui efort de a împiedica industria de semiconductoare din China și, la rândul ei, armata.

La sfârșitul lunii august, Nvidia și Advanced Micro Devices Inc AMD.O au declarat că cipurile lor avansate, inclusiv cipul pentru centre de date A100 al Nvidia, au fost adăugate pe lista de control al exporturilor de către Departamentul de Comerț al SUA. Nvidia A800 poate fi utilizat în locul A100 și ambele sunt GPU, sau unități de procesare grafică.

Astfel de cipuri avansate pot costa mii de dolari fiecare.

“Nvidia A800 GPU, care a intrat în producție în trimestrul al treilea, este un alt produs alternativ la Nvidia A100 GPU pentru clienții din China. A800 îndeplinește testul clar al guvernului american pentru reducerea controlului exporturilor și nu poate fi programat pentru a-l depăși”, a declarat un purtător de cuvânt al Nvidia într-o declarație pentru Reuters.
Nvidia a refuzat să comenteze dacă a consultat Departamentul Comerțului în legătură cu noul cip. Un purtător de cuvânt al Departamentului Comerțului a refuzat să comenteze.

Cel puțin două site-uri chinezești ale unor mari producători de servere oferă cipul A800 în produsele lor. Unul dintre aceste produse a folosit anterior cipul A100 în materialele promoționale.

Un site web al unui distribuitor din China a detaliat specificațiile lui A800. O comparație a capacităților cipului cu A100 arată că rata de transfer de date între cipuri este de 400 de gigaocteți pe secundă pe noul cip, în scădere de la 600 de gigaocteți pe secundă pe A100. Noile reguli restricționează ratele de 600 de gigaocteți pe secundă și mai mult.

“A800 pare a fi un GPU A100 reambalat, conceput pentru a evita recentele restricții comerciale impuse de Departamentul Comerțului”, a declarat Wayne Lam, analist la CCS Insight, bazându-se pe specificațiile împărtășite de Reuters și menționând că opt este un număr norocos în China.

“China este o piață semnificativă pentru Nvidia și are un sens comercial amplu să îți reconfigurezi produsul pentru a evita restricțiile comerciale”, a declarat Lam.

Lam a declarat că abilitățile de comunicare între cipuri ale A800 reprezintă o scădere clară a performanței pentru un centru de date în care mii de cipuri sunt folosite împreună.

Marii producători chinezi de servere Inspur și H3C, care oferă servere cu noile cipuri, nu au răspuns la solicitările de comentarii. Nici distribuitorul de cipuri OmniSky, care a postat online specificațiile A800, nu a răspuns.

Nvidia a declarat că vânzările de cipuri către China, în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari, ar putea fi afectate în al treilea trimestru fiscal încheiat în octombrie, din cauza limitelor impuse cipurilor high-end. Faptul de a avea un cip de înlocuire ar putea ajuta la diminuarea loviturii financiare. Compania urmează să raporteze rezultatele trimestriale pe 16 noiembrie.

 

Foto: TSMC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *