O companie din două derulează în prezent proiecte de digitalizare (studiu)

servicii-digitale

Una din două companii derulează în prezent proiecte de digitalizare, care încep de la 2.000 euro şi pot ajunge chiar şi la 10 milioane de euro, în timp ce o treime dintre ele se află în stadiul de evaluare a opţiunilor privind digitalizarea, potrivit unui studiu Beck et al. derulat cu sprijinul MKOR Consulting, dat marţi publicităţii.

Rezultatele studiului relevă faptul că 54% dintre companiile participante se află în stadiul de implementare a iniţiativelor de digitalizare, iar impactul digitalizării poate depăşi 30% din cifra de afaceri.

Aşa cum arată studiul „Digitalizarea în companiile din România 2021”, soluţiile digitale sunt folosite mai ales pentru eliminarea blocajelor întâlnite în activitatea curentă. Acestea vizează în special procesele şi fluxurile de lucru, managementul documentelor, managementul datelor, resursele umane sau luarea deciziilor.

„Pentru dezvoltarea şi implementarea de soluţii de digitalizare, companiile preferă expertiza furnizorilor externi. Principalul motiv pentru colaborarea cu furnizori externi este complexitatea procesului de trecere de la analog la digital în termeni de expertiză şi resurse necesare”, se spune în document.

Companiile recunosc impactul pozitiv al soluţiilor de digitalizare, cu beneficii în plan operaţional, financiar şi strategic. Principalii indicatori folosiţi pentru a măsura eficienţa proiectelor de digitalizare sunt: financiari (de exemplu, creşterea cu + 30% a cifrei de afaceri); operaţionali (volumul de muncă / documente, durata proceselor, timpi de răspuns, trasabilitatea proceselor etc.); resurse implicate (angajaţi, infrastructură, clienţi).

Conform studiului realizat împreună cu experţi în digitalizare, eforturile susţinute pe perioade mari de timp şi investiţiile constante sunt factori-cheie pentru reuşita iniţiativelor de digitalizare. În funcţie de profilul unei companii, investiţiile în implementarea sau dezvoltarea de soluţii de digitalizare încep de la 2.000 euro şi pot depăşi chiar şi 10 milioane de euro.

„Pandemia a adus noi provocări pentru jumătate dintre companiile participante la studiul realizat de Beck et al. în colaborare cu MKOR Consulting. Pentru a răspunde acestor provocări, companiile au mizat pe implementarea cu prioritate a proiectelor de optimizare digitală, în contextul diminuării volumului de business. În aproape o treime dintre cazuri, ritmul de adoptare a soluţiilor de digitalizare a încetinit, ca urmare a reducerii bugetului pentru departamentul IT în perioada pandemiei”, se mai arată în studiu.

Scopul studiului a fost de a determina stadiul actual al iniţiativelor de digitalizare în companiile medii şi mari, din perspectiva experţilor implicaţi direct în astfel de proiecte. În cadrul studiului au fost intervievaţi experţi în digitalizare din 12 companii medii şi mari din România, din domenii precum: FMCG, retail, producţie, transporturi & logistică, automotive, financiar (banking, servicii financiare), servicii profesionale, farma.

Beck et al. este o companie axată pe proiecte şi oferă servicii complete de IT. Compania operează la nivel internaţional, cu locaţii în Germania, Elveţia, România, Brazilia şi Singapore, iar din 2021 face parte din noul grup Skaylink. Compania este prezentă la nivel global din 1989, iar în România activează din 2005. Aceasta reprezintă un partener de încredere pentru clienţii săi, oferind consultanţă, implementare şi suport în procesul de accelerare a transformării digitale.

MKOR Consulting este o agenţie de cercetare de piaţă inovativă, care combină experienţa practică în afaceri, know-how-ul la nivel MBA şi expertiza de top pentru a oferi o înţelegere aprofundată a mediului de business.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *