O instituție a statului român are o mașină la doi angajați. Cu ce se ocupă Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior, înființată de jumătate de an de guvernul Ciucă

locuri de parcare1. sursa: G4Media.ro

Guvernul Ciucă a înființat în octombrie 2022 o nouă instituție bugetară numită Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior, iar o hotărâre din februarie 2023 a consfințit un record privind risipa bugetară: instituția are un parc de 125 de autovehicule la 250 de angajați. Practic, la doi angajați există o mașină, cu consumul plătit de buget.

Agenția este condusă de președintele Rareș Burlacu, membru PNL, și are în organigramă un vicepreședinte, un secretar general și alte 250 de posturi.

Instituția ar trebui să se ocupe de aplicarea politicii guvernului pentru atragerea investițiilor străine directe în România, de promovarea comerțului exterior, inclusiv a serviciilor românești, dar și de urmărirea investițiilor românești în străinătate.

Agenția nu are în acest moment un site propriu. Ea folosește site-ul vechii agenții InvestRomania, pe care nu sunt afișate însă nici un fel de date despre noua instituție – cine o conduce, organigramă, număr de angajați, declarații de avere.

Instituția funcționează direct în subordinea Guvernului și coordonarea prim-ministrului, e finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

Prevederile relevante din hotărârea de guvern privind funcționarea agenției:

Numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al Agenției este de 250 de posturi, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor demnitarilor. Din numărul maxim de posturi, 76 de posturi sunt destinate rețelei de reprezentare externă. Reprezentanților din rețeaua de reprezentare externă li se acordă, pe perioada trimiterii în misiune în străinătate, grade diplomatice, în condițiile legii.

Agenția are în dotare un parc auto de 125 de autovehicule, din care 110 autovehicule preluate pe baza protocolului de predare-primire încheiat cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, care să asigure un nivel de reprezentare adecvat pentru desfășurarea activității în centrala Agenției și în rețeaua de reprezentare externă. Completarea necesarului de autovehicule se va efectua cu respectarea legislației în vigoare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *