OMV Petrom: Planul de dezvoltare a zăcămintelor de gaze din Marea Neagră a fost confirmat de autoritatea de reglementare

sonda offshore sursa ExxonMobil Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

OMV Petrom anunță că planul final de dezvoltare a zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale, potrivit unui comunicat de presă.

Conform informării de presă, proiectul Neptun Deep intră în faza de dezvoltare, care presupune atât atribuirea contractelor, cât şi executarea activităților de foraj şi construire a infrastructurii necesare pentru extracția gazelor naturale.

„Odată cu confirmarea Planului de Dezvoltare, proiectul Neptun Deep trece în faza de implementare tehnică. Avem o echipă dedicată cu o experiență de zeci de ani în dezvoltarea unor proiecte de o asemenea importanță și complexitate. Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, va contribui la securitatea energetică a României și la bunăstarea țării. Mulțumim tuturor partenerilor implicați in proiect, inclusiv autorităților romane si așteptam cu nerăbdare continuarea colaborării”, spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Începerea producției este estimată pentru anul 2027.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Platforma offshore, sondele si zăcămintele vor fi operate de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acesta permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performantei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic și minimizarea emisiilor.

Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *