OMV Petrom va distribui dividende record de 2,6 miliarde lei în acest an, circa 64% din profit / Compania anunță investiții de 8 miliarde lei în acest an

OMV Petrom Foto: OMV Petrom

OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din România, anunță că va distribui dividende de bază record de aproximativ 2,6 miliarde lei aferente anului financiar 2023, și că va realiza cele mai mari investiții din istoria companiei, cu un buget de aproximativ 8 miliarde lei pentru anul 2024, cu 71% mai mare decât cel din 2023.

Miercuri, 24 aprilie 2024, a avut loc Adunarea Generală a Acționarilor OMV Petrom.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, declară: „În 2023 am înregistrat progrese extraordinare în implementarea Strategiei 2030 a OMV Petrom și, în același timp, a fost un an puternic pentru rezultatele operaționale și financiare. Astfel, vom distribui către acționari dividende record, de aproximativ 2,6 miliarde lei. Intrăm în perioada cu cele mai mari investiții din istoria companiei, pentru 2024 planificăm investiții de 8 miliarde de lei.”

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat propunerea Directoratului de a distribui dividende de bază record în valoare brută de 0,0413 lei/acțiune pentru anul financiar 2023, reprezentând o creștere anuală de 10%. Valoarea totală brută a dividendelor de distribuit se ridică la circa 2,6 miliarde de lei, reprezentând 64% din profitul net pentru anul 2023 al Grupului OMV Petrom. Amintim că OMV Petrom a înregistrat în 2023 un profit net de 4,03 miliarde lei, în scădere cu 61% faţă de anul anterior, când a raportat 10,3 miliarde lei.

Dividendele vor fi distribuite acționarilor înregistrați la data de înregistrare, 15 mai 2024. Aproximativ 1,1 miliarde de lei vor reveni acționarilor români, care dețineau la 31 decembrie 2023 peste 43% din acțiunile companiei. Din această sumă, peste 530 de milioane de lei vor fi distribuite către statul român, care deține, prin Ministerul Energiei, 20,7% din acțiunile OMV Petrom S.A.

AGOA a aprobat un buget de investiții de aproximativ 8 miliarde lei care include 6,4 miliarde lei investiții planificate și 1,6 miliarde lei buget contingent pentru a acoperi proiectele cu emisii de carbon reduse și zero aferente tranzacțiilor de fuziuni și achiziții anunțate și diverse alte oportunități care ar putea fi explorate în funcție de evoluția economică.

În cadrul AGOA s-a aprobat numirea unui nou membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, respectiv Sorin-Dumitru Elisei, pentru durata rămasă din mandatul acordat domnului Niculae Havrileț, respectiv până la data de 28 aprilie 2025. Numirea are loc ca urmare a renunțării de către acesta din urmă la mandatul său de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom.

De asemenea, in cadrul AGOA a fost aprobată renumirea KPMG Audit SRL ca auditor financiar pentru auditul situațiilor financiare 2024.

Foto: OMV Petrom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *