OPEC către FMI: Majorarea preţurilor petrolului este determinată în mare parte de criza din Ucraina

Redacția apr. 22, 2022 0 comentarii
nava petrol

Majorarea preţurilor petrolului este determinată în mare parte de criza din Ucraina, a declarat joi OPEC  comitetului director al Fondului Monetar Internaţional (FMI), transmite agenția Reuters, citată de News.ro. Acesta ar fi cel mai recent semnal că grupul de producători nu va lua măsuri suplimentare pentru a spori oferta.

Într-o declaraţie adresată Comitetului Monetar şi Financiar Internaţional (IMFC), consultată de Reuters, OPEC a afirmat că preţul ţiţeiului Brent, de referinţă la nivel global, a fost în medie de aproape 98 de dolari pe baril în primul trimestru, în creştere cu aproximativ 18 dolari faţă de ultimele trei luni din 2021.

”Preţurile petrolului au crescut, în special în luna martie a acestui an… în principal din cauza tensiunilor geopolitice în creştere din Europa de Est şi temerile că acest lucru ar putea duce la deficite mari de petrol, pe fondul dislocărilor comerciale”, a declarat OPEC pentru IMFC.

IMFC face parte din reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ale Consiliului guvernatorilor Băncii Mondiale.

OPEC, care a participat la o reuniune a IMFC anul trecut, a rezistat apelurilor din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene de a pompa mai mult petrol pentru a reduce preţurile, care au atins luna trecută un vârf al ultimilor 14 ani, de peste 139 de dolari, după ce Washingtonul şi Bruxelles-ul au impus sancţiuni Rusiei din cauza invaziei sale în Ucrains.

OPEC+, care este formată din OPEC şi alţi producători, inclusiv Rusia, va creşte producţia cu aproximativ 432.000 de barili pe zi în luna mai, ca parte a unei eliminări treptate a restricţiilor de producţiei făcute în perioada cea mai gravă a pandemiei de Covid-19.

OPEC a spus că OPEC+ şi-a arătat angajamentul de a se asigura că oferta şi cererea de petrol au fost echilibrate în timpul crizei din Ucraina, pentru a sprijini economia globală.

 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *