OPEC și Rusia vor decide joi dacă vor menține planul privind limitarea furnizărilor de petrol

Redacția iun. 1, 2022 0 comentarii
petrol

Alianţa formată din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi un grup de alte state producătoare, în special Rusia, va decide joi dacă va menţine planul privind majorarea în cote a furnizărilor de petrol sau dacă, în sfârşit, reacţionează la presiunile Occidentului pentru a deschide robinetul şi a contribui astfel la reducerea preţurilor energiei, relatează agenţia EFE, citat de Agerpres.

În principiu, toate semnalele sunt că miniştrii din cele 23 de ţări care formează OPEC+ îşi vor menţine strategia de a creşte lunar exporturile cu 400.000 barili pe zi, un plan demarat în august 2021 şi care ar trebui să se încheie în decembrie anul acesta.

Scopul este de a recupera până atunci nivelul la care „pompa” înainte de criza Covid, nivel care a scăzut drastic acum doi ani ca urmare a diminuării cererii, din cauza pandemiei.

Dar, această majorare lentă a producţiei se loveşte de necesitatea marilor ţări consumatoare de petrol de a combate inflaţia în creştere, în care preţul petrolului joacă un rol important, şi care a fost exacerbată ca urmare a problemelor de aprovizionare generate de invazia rusă în Ucraina.

De fapt, OPEC a avertizat la mijlocul lunii mai că sancţiunile impuse Moscovei pentru atacul din Ucraina vor afecta capacitatea de export şi a calculat că Rusia, al doilea mare producător din lume, va furniza anul acesta în medie cu 7,5% mai puţin petrol, faţă ce cât estimase în urmă cu trei luni.

Această tendinţă se va agrava după aprobarea de către Uniunea Europeană a planului de a da un veto, înainte de finalizarea anului, pentru achiziţiile de petrol din Rusia care vin pe cale maritimă.

De altfel, cotidianul Wall Street Journal a scris miercuri că o serie de ţări din OPEC ar analiza scoaterea Rusiei din acord şi scutirea acesteia de respectarea cotelor sale, pentru ca alte ţări membre să poată pune mai mult petrol pe piaţă.

Preţul barilului de petrol Brent cu furnizare în iulie, a reacţionat miercuri cu o puternică scădere şi spre prânz oscila în jurul valorii de 117 dolari, cu 4,5% mai puţin faţă de marţi la închidere.

Secretariatul OPEC, care se ocupă cu executarea deciziilor pe care le iau cele 13 ţări membre, nu a răspuns la întrebările EFE privind informaţia din presa americană.

Acest zvon privind o ruptură a alianţei conduse de Rusia şi Arabia Saudită, lider al OPEC, ar fi fost dezminţit, cel puţin de faţadă, prin reuniunea pe care au avut-o miercuri miniştrii de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, şi din Arabia Saudită, Faisal bin Farhan.

Într-un comunicat comun, cei doi au subliniat „efectul stabilizator pe care îl exercită pe piaţa mondială de hidrocarburi strânsa coordonare dintre Rusia şi Arabia Saudită”, al doilea şi, respectiv al treilea mare producător mondial de petrol.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *