Ordonanța pentru compensarea prețului la carburanți va fi joi pe masa Guvernului

Redacția iun. 28, 2022 0 comentarii
carburant benzina Petrom sursa Petrom

Proiectul de ordonanță de urgență privind reducerea prețului la carburanți va intra pe agenda ședinței de joi a Guvernului după parcurgerea circuitului de avizare, au transmis, marți, reprezentanții Guvernului.

Mecanismul de compensare a prețurilor la carburanți va fi implementat în perioada 1 iulie – 30 septembrie și va fi opțional, așadar benzinarii nu pot sunt obligați să scadă prețul. Benzinarii care vor reduce prețul cu 0,5 lei pe litru, inclusiv TVA, vor primi jumătate, respectiv 0,25 lei pe litru, de la stat, compensând cu sumele pe care le au de plătit la rândul lor către stat, arată proiectul de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor. Benzinarii care cresc prețurile în această perioadă vor fi acuzați de speculă.

„Pe perioada 01.07.2022 – 30.09.2022, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice care achiziționează carburanții pentru consumul propriu, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litiu, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 Lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proportional”, arată proiectul, ajuns la Consiliul Economic și Social.

Pe perioada de aplicare a schemei de compensare, benzinarii vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială.

Reducerea de preț se va evidenția distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.

Suma de 0,25 lei/litru reprezintă o subvenție legată direct de preț și se include în baza de impozitare a TVA.

Suma compensată de către stat va putea fi compensată cu obligațiile fiscale ale debitorului, adică cu datoriile către stat ale benzinarilor.

Creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare a mecanismului de compensare va fi considerată „acțiune speculativă” și va fi sancționată cu amenzi care ajung la 500.000 de lei.

sursa foto: Petrom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *