Două restaurante din Lima s-au clasat în primele 10 pe lista din 2025 a „celor mai bune 50 de restaurante din lume”, inclusiv pe râvnitul loc întâi, relatează CNN. Capitala peruviană va primi probabil o mulțime de fani ai gastronomiei fine în următoarele luni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Premiile – considerate Oscarurile gastronomiei fine inovatoare – au fost decernate în cadrul unei ceremonii care a avut loc joi seară la Torino, Italia, iar Maido din Lima a obținut premiul cel mare.

Clasat pe locul cinci pe lista de anul trecut, localul este deținut și condus de bucătarul Mitsuharu „Micha” Tsumura.

Analize Economedia

România-Ungaria steaguri
un programator lucreaza la un laptop
adrian-dragos-paval-dedeman
economie calcule
somer calculator
burse, piete, multipli
bani, lei, economie, finante, deficit, inflatie
armata romana, capu midia, romania, nato, militari, soldati, antrenament, exercitiu militar, himars, rachete, sisteme de aparare aeriana
auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
transport
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
linie asamblare Dacia
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA

Maido servește ceea ce se numește bucătăria Nikkei, „îmbinând tehnici japoneze meticuloase cu ingrediente peruviene vibrante pentru a crea o experiență culinară care este atât bogată din punct de vedere cultural, cât și inovatoare și modernă”, potrivit organizației 50 Best.

„Vor fi 16 ani de Maido”, a spus Tsumura în timp ce accepta premiul. „Cred că gastronomia – mâncarea și ospitalitatea – pot face lucruri uimitoare. Ele pot face ca visele să devină realitate”,a completat.

Maido Lima interior restaurant
Foto: heworlds50best.com

Pe locul al doilea s-a clasat Asador Etxebarri din Atxondo, Spania, în timp ce Quintonil din Ciudad de Mexico a obținut locul al treilea, urmat de Diverxo din Madrid (nr.4) și Alchemist din Copenhaga, care completează top cinci.

Trecând la Asia, Bangkok a ieșit marele câștigător al serii, cu șase restaurante pe lista primelor 50, inclusiv Gaggan pe locul șase.

Pe locul șapte a fost Sézanne din Tokyo, urmat de Table by Bruno Verjus din Paris, pe locul opt. Locul al nouălea a fost ocupat de Kjolle din Lima, iar restaurantul sud-american Don Julio din Buenos Aires s-a menținut pe locul al zecelea – exact unde a ajuns anul trecut.

Singurul restaurant din SUA care a intrat pe lista primelor 50 a fost Atomix din New York, pe locul 12, care a primit, de asemenea, premiul pentru „ospitalitate remarcabilă” la recentele James Beard Awards.

Între timp, capitala thailandeză a înregistrat și cea mai mare nouă intrare în top 50 – restaurantul Potong din Bangkok a prins locul 13 în acest an, în apariția sa inaugurală pe listă.

Deschis în 2021 în zona Chinatown a orașului de către bucătarul-șef Pichaya „Pam” Soontornyanakij, restaurantul este amplasat într-o clădire istorică cu cinci etaje. Meniul inovator de degustare de la Potong, cu preparate din bucătăria thailandeză-chineză, i-a adus fani rapizi și o stea Michelin.

Restaurantul londonez Ikoyi și-a asigurat premiul pentru cea mai mare ascensiune, urcând 27 de locuri de pe lista din 2024 și ajungând pe locul 15 în acest an. Oferind ceea ce 50 Best numește „bucătărie fără categorie”, acesta a obținut premiul One To Watch în 2021.

De atunci, Ikoyi s-a mutat în The Strand din Londra, unde clienții se pot bucura de preparatul său special – orez jollof afumat – dintr-un meniu inspirat din Africa de Vest subsahariană.

Top 50

Lista anuală este alcătuită pe baza voturilor Academiei celor mai bune 50 de restaurante din lume, care este formată din peste 1 100 de experți internaționali din industria restaurantelor, inclusiv scriitori culinari și bucătari, din 28 de regiuni din întreaga lume.

Restaurantele pot câștiga premiul cel mare o singură dată, după care sunt înscrise într-un program separat „Best of the Best”.
Printre membrii acestui grup de elită se numără Geranium și Noma din Copenhaga, precum și Eleven Madison Park din New York, The Fat Duck de lângă Londra, Osteria Francescana din Modena, Italia, Mirazur din Menton, Franța și Central of Lima. Câștigătorul ediției de anul trecut a concursului „50 Best Restaurants”, Disfrutar din Barcelona, se află, de asemenea, acum pe această listă.

Lista câștigătorilor AICI