„Pană” de internet la nivel global. Sunt afectate rețele sociale, site-uri de știri și portaluri guvernamentale

router internet

Internetul se confruntă cu întreruperi în funcționare la nivel mondial, marți, „pana” afectând rețele de socializare, site-uri guvernamentale și platforme de știri din întreaga lume, scriu Reuters, Guardian și Bloomberg. Site-uri precum Amazon, Reddit, New York Times, Bloomberg News și plaforma guvernului britanic au fost temporar indisponibile.

Întreruperea a fost cauzată de o problemă într-o rețea de livrare de conținut (CDN) administrată de Fastly. A început în jurul orei 11:00, ora Marii Britanii, când vizitatorii unei game largi de site-uri au primit mesaje de eroare, inclusiv „Eroare 503 indisponibil” și „eșec al conexiunii”.

Fastly a transmis că a identificat problema care a cauzat o întrerupere globală a serviciilor sale la ora 11:44, ora Londrei, la aproximativ o oră după ce a dezvăluit prima dată problema, și era în curs de a implementa o soluție. Câteva dintre site-urile web care nu mai erau disponibile au devenit din nou disponibile la scurt timp după declarația companiei.

Majoritatea zonelor de acoperire ale Fastly se confruntau cu „Performanță degradată”, arăta site-ul web.

Aproape 21.000 de utilizatori Reddit au raportat probleme cu platforma de socializare, în timp ce peste 2.000 de utilizatori au raportat probleme cu Amazon, potrivit site-ului de monitorizare Downdetector.com.

Site-urile web de știri, inclusiv Financial Times, The Guardian, New York Times și Bloomberg News s-au confruntat, de asemenea, cu întreruperi.

Pe lângă picajul în întregime al unor site-uri web, au fost afectate și secțiuni specifice ale altor servicii, cum ar fi serverele Twitter care găzduiesc emojiurile rețelei sociale.

Fastly rulează o rețea de livrare de conținut pentru a împinge rapid datele pe internet către milioane de utilizatori. În loc să găzduiască tot conținutul site-ului web pe un singur set de servere într-o singură locație, Fastly pune infrastructura cloud în zeci de locații pentru a permite oamenilor să descarce de pe serverul cel mai apropiat de ei.

Centralizarea în creștere a infrastructurii de internet în mâinile câtorva companii mari înseamnă că o simplă problemă la una dintre acestea poate duce la picaje mondiale. În 2017, o problemă la serviciile de găzduire AWS ale Amazonului a dus la nefuncționarea timp de câteva ore a câtorva dintre cele mai mari site-uri web din lume, pe toată coasta de est a SUA. De asemenea, o problemă din 2020 cu Cloudflare, o altă companie CDN, a dus la o întrerupere de o jumătate de oră pentru mare parte din internet în marile orașe din Europa și America.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *