Papa Francisc, mesaj despre inteligența artificială în faţa liderilor G7. Acesta a pledat pentru interzicerea armelor autonome letale

inteligenta artificiala ai Sursa foto: Dreamstime.com © Wrightstudio 

Papa Francisc a ţinut vineri un discurs istoric în faţa liderilor G7, îndemnându-i să recunoască faptul că au puterea de a decide dacă inteligenţa artificială devine un instrument terifiant sau creativ şi cerându-le să interzică utilizarea armelor autonome în război, relatează The Guardian, conform News.ro.

În prima alocuţiune a unui papă la o reuniune a liderilor G7, suveranul pontif a spus că nu ar trebui să fie niciodată în sarcina maşinilor decizia dacă fiinţele umane trăiesc sau mor.

“Am condamna omenirea la un viitor fără speranţă dacă le-am lua oamenilor capacitatea de a lua decizii cu privire la ei înşişi şi la viaţa lor, condamnându-i să depindă de alegerile maşinilor”, a avertizat el.

Într-o sesiune extinsă, lideri din America Latină, Africa, India şi Orientul Mijlociu l-au ascultat pe suveranul pontif în cadrul uneia dintre cele mai mari reuniuni de acest gen în afara Adunării Generale a ONU. Papa, care are probleme de mobilitate şi s-a întâlnit cu liderii într-un scaun cu rotile, a primit un salut deosebit de călduros din partea conaţionalului său argentinian, preşedintele Javier Millei, şi a premierului indian Narendra Modi. Ambii lideri l-au îmbrăţişat pe papă. De asemenea, a primit o îmbrăţişare de la regele Abdullah al Iordaniei, un sărut de la premierul canadian Justin Trudeau şi a avut o conversaţie lungă şi şoptită cu preşedintele american Joe Biden.

“Având în vedere tragedia pe care o reprezintă conflictele armate, este urgent să se reconsidere dezvoltarea şi utilizarea unor dispozitive precum aşa-numitele “arme autonome letale” şi, în cele din urmă, să se interzică utilizarea lor“, le-a spus el liderilor mondiali. “Acest lucru porneşte de la un angajament eficient şi concret de a introduce un control uman tot mai mare şi adecvat. Nicio maşină nu ar trebui să aleagă vreodată să ia viaţa unei fiinţe umane”, a pledat papa. Un astfel de pas ar reprezenta întunecarea simţului umanităţii şi a conceptului de demnitate umană, a arătat el.

În vârstă de 87 de ani, suveranul pontif a ales să devină o voce importantă în ceea ce priveşte etica inteligenţei artificiale, spunând audienţei sale că aceasta are capacitatea de a fi atât un instrument terifiant, cât şi fascinant. El a spus că aceasta îi entuziasmează pe oameni şi creează temeri în acelaşi timp, reprezentând o şansă de a crea un nou sistem social, o posibilă democratizare, acces la cunoaştere, accelerarea cercetării ştiinţifice, dar şi de a crea şi mai multă nedreptate, dominaţie şi transformarea unei culturi a reuniunii în una a discordiei. El a arătat că inteligenţa artificială va influenţa medicina, forţa de muncă, comunicaţiile, educaţia şi politica.

Bazându-se pe cartea lui Robert Hugh Benson de la începutul secolului al XX-lea despre Anticrist, Lord of the World, Papa a spus că pericolul inteligenţei artificiale constă în capacitatea pe care o conţine ca maşinile să ia decizii independent de fiinţele umane. El a adăugat că este adevărat că în cazul oricărui instrument aflat la început că acesta poate fi folosit în mod negativ sau pozitiv.

G7 reuneşte liderii Statelor Unite, Germaniei, Marii Britanii, Franţei, Italiei, Canadei şi Japoniei. În plus, premierul italian Giorgia Meloni, gazda summitului, a invitat vineri alte 10 ţări să se alăture discuţiilor, printre care premierul Indiei şi preşedinţii Turciei şi Kenyei.

La începutul acestui an, Italia a aprobat un proiect de lege menit să stabilească reguli de bază pentru utilizarea IA, stabilind sancţiuni pentru infracţiunile legate de IA, iar Meloni a avertizat în repetate rânduri cu privire la riscurile pe care IA le prezintă pentru piaţa muncii.

Într-un proiect al declaraţiei finale, G7 a declarat vineri că va elabora un plan pentru a anticipa viitoarele nevoi în materie de competenţe şi educaţie pentru a profita de revoluţia iminentă a IA.

Papa a evidenţiat potenţialul IA de a prelua sarcini cu utilizare intensivă a forţei de muncă şi de a genera un “progres exponenţial al cercetării ştiinţifice”, dar a spus că maşinile ar putea fi, de asemenea, păcălite să transmită informaţii false. “Nu dezvoltă noi analize sau concepte, ci le repetă pe cele pe care le găseşte”, a arătat el, ceea ce înseamnă că există riscul de a legitima ştirile false şi de a consolida culturile deja dominante, a avertizat suveranul pontif.

În cadrul summitului G7 din Italia, Papa Francisc a avut o întrevedere şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei ucrainene. Zelenski i-a mulţumit Sanctităţii Sale pentru rugăciunile sale pentru pace, pentru apropierea spirituală de poporul ucrainean şi pentru asistenţa umanitară acordată ucrainenilor. Şeful statului ucrainean l-a informat în detaliu pe suveranul pontif cu privire la consecinţele agresiunii ruse împotriva Ucrainei, despre teroarea aeriană rusă şi situaţia dificilă din sectorul energetic. Bineînţeles, cei doi au discutat şi despre pace, despre rolul Sfântului Scaun în stabilirea unei păci juste şi durabile pentru Ucraina, precum şi despre aşteptările de la summitul global pentru pace din Elveţia, iar Volodimir Zelenski a mulţumit Vaticanului pentru participarea la eveniment. Preşedintele ucrainean a remarcat eforturile Vaticanului pentru pace, în special în ceea ce priveşte întoarcerea acasă a copiilor ucraineni răpiţi de Rusia.

Sursa foto: Dreamstime.com © Wrightstudio 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *