Parlamentul a votat mai mulți angajați și salarii cu până la 50% mai mari la Administrația Fondului pentru Mediu, în plină grevă a profesorilor care cer majorări de lefuri și după ce Guvernul a adoptat reduceri de cheltuieli

Tanczos Barna Sursa foto: Facebook/Ministerul Mediului

Camera Deputaților a votat, marți, creșterea numărului de angajați și o majorare cu până la 50% a salariului pentru o parte din angajații de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), instituție subordonată Ministerului Mediului. Inițiativa merge acum la promulgare. Salariile mai mari la AFM vin în contextul în care profesorii din toată țara au intrat luni în prima grevă generală din ultimii 18 ani cerând lefuri mai mari, deoarece un profesor debutant primește circa 2.400 lei. Totodată, majorarea vine în contextul în care Guvernul tocmai a luat măsuri de reducere a cheltuielilor, printr-o „ordonanță a austerității”.

Au existat 186 de voturi „pentru”, 90 de voturi „contra” și o abținere. Parlamentarii din coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR și minorități au votat „pentru”, în timp ce USR și AUR au votat „împotrivă”.

Conform proiectului, se majorează numărul de posturi din AFM de la 260 la 350 și cresc salariile pentru angajații implicați în gestionarea Fondului pentru mediu, prin modificări aduse la OUG 125/2022 și adoptate marți în Parlament.

Costul cu cele aproape 100 de posturi în plus și creșterea cu 50% a salariilor este de peste 15 milioane de lei pe an, estima recent USR.

„USR a votat împotriva ordonanței, pentru că PSD și PNL nu fac altceva decât să împartă, din nou, România în două. De o parte avem angajații la stat – dar nu toți, ci pe cei aleși pe sprânceană, pe cei din agenții în special – cărora le dați sporuri de până la 50% din salariu, în ciuda găurii din bugetul de stat. De partea cealaltă avem angajații din economia reală, pe care PSD și PNL i-au cocoșat cu taxele. Au suprataxat munca part-time, au dublat taxele pentru PFA-uri, au distrus regimul IMM-urilor, în loc să reducă taxele pe muncă pentru toată lumea. Zero taxe pe salariul minim ar fi crescut salariile și pentru angajații la stat, și pentru cei de la privat”, declară deputata USR Cristina Prună.

Conform unei statistici USR, în ultimul an PSD și PNL au creat peste 18.000 de posturi noi la stat.

Sursa foto: Facebook/Ministerul Mediului

Comentarii

  1. Nici nu mai are rost sa comentezi. la firmele private o marire de 10% se discuta 1-2 ani si se da esalonat pe cand la stat salariile sar cu 50% peste noapte. Ca sa nu mai zic si de cresterea numarului de salariati cu 35% (de la 260 la 350). Nu cred ca exista firma pe lumea asta care poate integra deodata 35% angajati noi decat in cazul in care doar vrei sa-i platesti fara sa faca nimic (multi dintre ei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *